NavMenu

Otvaranje novog kopa Kostolac zapad za sigurno snabdevanje ugljem

Izvor: Politika Subota, 13.08.2022. 11:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Askolds Berovskis/shutterstock.com)Ilustracija
Kako potvrđuju iz EPS, dosadašnja istraživanja su pokazala da zapadni deo kostolačkog ugljenog basena raspolaže respektabilnim eksploatacionim količinama lignita. Pored uglja, u ležištu se nalaze i znatne količine kvalitetnog šljunka koji bi mogao da se eksploatiše i plasira na tržište. Otvaranje novog površinskog kopa bilo bi od velikog značaja ne samo za privredni razvoj ovog kraja već i ukupnu energetsku stabilnost Srbije.

- Blokovi B1 i B2 u TE Kostolac B trenutno su u ekološkom smislu najsavremeniji termokapaciteti u okviru EPS-a. Naredne godine je planirano puštanje u rad bloka B3 i njegovo priključenje na mrežu. Površinski kop Drmno jedini je snabdevač ugljem svih blokova instalisanih u Kostolcu i njegove rezerve u ovom trenutku iznose oko 200 miliona tona - kaže Ivan Đukić, pomoćnik direktora za investicije u Direkciji za proizvodnju uglja.

Objašnjava da je, prema postojećoj tehničkoj dokumentaciji, zaustavljanje blokova B1 i B2 predviđeno 2038. i 2039. godine, ali ti blokovi, tehnički posmatrano, mogu da se revitalizuju i da im se produži vek trajanja.

- Proteklih godina EPS i ogranak TE-KO Кostolac uložili su znatna sredstva u istraživanje novog ležišta, koje se nalazi u okviru katastarskih opština Dubravica–Batovac–Brežane, a u dokumentaciji zvanično je imenovano kao Kostolac zapad. U martu 2020. godine Rudarsko-geološki fakultet iz Beograda završio je studiju izvodljivosti eksploatacije ležišta Kostolac zapad. U ovom dokumentu definisana je nedostajuća oprema, dinamika otvaranja kopa, kao i preseljenje dela opreme s kopa Drmno s ciljem uravnoteženja proizvodnje otkrivke i uglja na površinskim kopovima Drmno i Кostolac zapad - kaže sagovornik Politike.

Kako se bude povećavala proizvodnja na kopu Kostolac zapad, smanjivaće se proizvodnja na kopu Drmno. Studija je pokazala i da u ležištu Kostolac zapad ima oko 350 miliona tona uglja, a da se iznad ugljenog sloja nalaze velike količine šljunka. Eksploatacione rezerve šljunka iznose 14.350.000 kubnih metara koji se, nakon otkopavanja, može plasirati na tržište.

- Vrednost investicije otvaranja kopa, prema procenama iz studije, iznosi 400 mil EUR. Na ovaj način obezbedilo bi se dvostrano snabdevanje termoenergetskih kapaciteta u Кostolcu ugljem iz oba ležišta - ocenio je Đukić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.