NavMenu

Manifestacija "Dani meda i pčelinjih proizvoda" u septembru u Beranama

Izvor: eKapija Petak, 12.08.2022. 13:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/PollyDot)Ilustracija
U septembru će se u Beranama održati manifestacija "Dani meda i pčelinjih proizvoda", najavio je sekretar Sekretarijata za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu u Opštini Berane Božo Premović.

Kako je saopšteno, je Premović održao radni sastanak sa Draganom Pešić iz Udruženja pčelara Roj i Velizarom Cimbaljevićem iz udruženja pčelara Uljanik.

Kako je rekao, Sekretarijat za poljoprivredu planira da ovu manifestaciju organizuje i održi u glavnoj ulicu polovinom mjeseca, i tom prilikom je zamolio predsjednike udruženja da obavijeste svoje članove da se u što većem broju pojave i izlože svoje proizvode.

Na sastanku je bilo riječi o problemima koje imaju beranski pčelari kao i o programima i subvencijama koje Sekretarijat za poljoprivredu planira da sprovede u narednom periodu, kako bi na neki način pomogao pčelarsku proizvodnju.

- Sekretarijat i ove kao i predhodnih godina planira da raspiše javni poziv za subvenciju šećera za prihranu pčelinjih društava pčelarima čije se košnice nalaze na teritoriji opštine Berane i imaju prebivalište na teritoriji Berana.
Predsjednicima Udruženja predočeno je da vode preciznu evidenciju svojih članova kao i da podatke dostave Sekretarijatu - navodi se u saopštenju.

Predsjednica udruženja Roj Dragana Pešić pohvalila je mjere i subvencije koje sprovodi Sekretarijat za poljoprivredu i naglasila da je neophodna bolja saradnja između pčelarskih organizacija, Saveza pčelara i lokalnih samouprava kako bi se poboljšale javne politike iz oblasti pčelarstva i pčelari ostvarili bolji status.

Predsjednik udruženja Uljanik Velizar Cimbaljević naglasio je da ima dosta pčelara na teritoriji opštine koji nisu članovi ni jednog udruženja ili su članovi nekih udruženja koja se nalaze u drugim gradovima. Takođe je obrazložio da dosta pčelara nemaju registrovanu proizvodnju, odnosno nisu registrovani u Centralnom registru poljoprivrednih gazdinstava kao ni u Fitosanitarnoj upravi, i da bi trebalo poraditi na edukaciji pčelara kako bi se isti registrovali i ostvarili pravo na subvencije Ministarstva poljoprivrede i lokalne samouprave.

Premović je kazao da će u septembru mjesecu organizovati predavanje o zaraznim bolestima pčela na kojem će biti pozvani i predstavnici Ministarstva poljoprivrede.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.