NavMenu

Udruženje potrošača Efektiva pozdravilo deo mera NBS, ali smatra da su kratkoročne

Izvor: Beta Petak, 12.08.2022. 08:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Tumisu)Ilustracija
Udruženje potrošača Efektiva pozdravilo je deo mera koje je Narodna banka Srbija (NBS) predstavila kao zaštitu interesa građana, korisnika bankarskih usluga, ali tvrde da su mere kratkoročne i da bi trebalo da predstavljaju osnov za trajno rešavanje problema naplate naknada.

- Kao pozitivno ocenjujemo dogovor sa bankama da se u narednih godinu dana zamrznu cenovnici naknada, kao i da se sve naknade, koje su povećane od 1. januara 2021, umanje za 30%, a ne ispod nivoa koji je važio pre tog datuma - naveli su u saopštenju.

Pozitivno su ocenili i odluku o uvođenju obaveznog platnog računa sa osnovnim uslugama, koji će građane koštati 150 dinara mesečno, a sadržaće održavanje računa, podizanje novca u okviru banke i neograničeno plaćanje QR kodom, uz naplatu naloga za elektronsko plaćanje, po ceni umanjenoj za 30% od cene najeftinijeg postojećeg paketa.

Udruženje je, sa druge strane, ocenilo da se te mere ne odnose na tarife koja važe za privredu, pa postoji mogućnost da će banke probati da nadoknade "gubitke" iz dela poslovanja sa građanima, tako što će podići cenovnike za pravna lica.

- To bi onda moglo imati domino efekat, jer bi privrednici taj novi trošak mogli da prenesu na cene svojih usluga i proizvoda, a to opet plaćaju građani, te bi efekat umanjena tarifa za građane izgubi smisao - naveli su.

Iz udruženja smatraju i da su mere kratkoročne i da bi bilo dobro kada bi predstavljale osnov za trajno rešavanje problema naplate naknada.

- Loš efekat toga, građani bi mogli da osete za godinu dana, kada bi banke mogle da probaju da nadoknade izgubljeno, novim osetnijim povećanjem cenovnika - kazali su iz udruženja Efektiva.

Oni tvrde da je NBS uz postojeće mere mogla da propiše bankama obavezu važenja ugovora sa minimalnim rokom, tokom kog bi banke bile u obavezi da garantuju visinu tarifa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.