NavMenu

Šta u praksi znači odluka da se domaćim proizvođačima omogući izvoz sirovog i rafinisanog ulja bez ograničenja

Izvor: eKapija Petak, 12.08.2022. 08:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Odluka Vlade da se omogući izvoz sirovog i rafinisanog ulja bez ograničenja domaćim proizvođačima omogućiće da zadrže dosadašnja tržišta i dobiju šansu za osvajanje novih, oslobode zalihe za novi rod suncokreta, sirovog i rafinisanog ulja, navedeno je na sajtu Privredne komore Srbije.

Prema procenama prinosa nove žetve suncokreta, koja je u toku, sa zasejanih 250.000 hektara u naredne dve nedelje očekuje se oko 750.000 tona suncokreta. Uzimajući u obzir i postojeće zalihe sirovog suncokretovog ulja, Grupacija proizvođača biljnih ulja u Udruženju za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije, pokrenula je inicijativu da se dozvoli nesmetan izvoz i sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja.

Prema tvrdnjama proizvođača, slobodnim izvozom sirovog i jestivog ulja od suncokreta zadržala bi se dosadašnja tržišta i dobila šansa za osvajanje novih, oslobodile zalihe za novi rod suncokreta, sirovog i rafinisanog ulja, ostvarila značajna finansijska sredstva za promet u narednom periodu.

Do sada, bio je dozvoljen izvoz rafinisanog suncokretovog ulja u pakovanjima za prodaju na malo u količini od 6.000.000 litara i u rinfuznom stanju u količini od 4.000 tona, dok je potpuno ograničenje izvoza za sirovo suncokretovo ulje važilo od marta. Radi zaštite domaćeg tržišta sve vreme je bila na snazi zabrana izvoza sirovog suncokretovog ulja, navode u Udruženju za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS.

- Evropski trgovci nudili su visoke cene za sirovo ili ulje u boci, po dva, tri puta veće od aktuelnih, stvarajući pritisak na domaćem tržištu. Proizvođači u Srbiji imali su sirovine i jestivog ulja za domaće potrebe, s obzirom na činjenicu da godišnje proizvedemo do 200.000 tona ulja, a potrebe stanovništva su 90.000 tona - dodaje se.

Svetsko tržište sirovog i rafinisanog ulja suncokreta, usled ukrajinske krize, potpuno je destabilizovano porastom tražnje i cena. Cena sirovog ulja porasla je sa 1.200 EUR po toni na 2.000 EUR po toni. Nakon skoro šest meseci, trenutna cena sirovog ulja je snižena i kreće se od 1.200 do 1.300 EUR po toni. Takođe, varirala je i cena rafinisanog suncokretovog ulja na svetskom tržištu i iznosila je i do 3,5 EUR po litru. Trenutno na navedenom tržištu cena je snižena i iznosi oko 2,2 EUR po litru.

Cena jestivog ulja na domaćem tržištu, Uredom Vlade RS je fiksna još od 15. novembra 2021. godine i novom izmenom Uredbe ta cena je ograničena do 31. avgusta (iznosi oko 1,35 EUR po litru).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.