NavMenu

Australijski naučnici prave beton od automobilskih guma

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.08.2022. 09:46
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Unsplash/David Edelstein)Ilustracija
Australijski naučnici su pronašli način da zamene konvencionalne agregate u betonu poput šljunka i drobljenog kamena - i to delovima iz bačenih guma. Tim sa RMIT Univerziteta kaže da je ovaj novi zeleni i lakši beton ne samo ekološki značajan, već i ekonomski jer će smanjiti troškove proizvodnje i transporta.

Delovi iz guma se već koriste u zameni agregata za beton, ali dosadašnji pokušaji da se sav agregat zameni gumom, bili su neuspešni jer su rezultirali slabim betonom. Sada su naučnici sa RMIT Univerziteta uspeli da naprave izdržljiv beton u kom su tradicionalni agregati potpuno zamenjeni delovima iz korišćenih automobilskih guma.

Kako navodi studija objavljena u magazinu "Resursi, konzervacija i recikliranje", ispostavilo se da se decenijama stara ograničenja o upotrebi velikih delova gume u betonu mogu prevazići. Tehnika uključuje upotrebu novih kalupa u kojima se kompresuje grubi agregat od guma u svež beton koji pojačava karakteristike materijala. Nakon uspešnih testiranja, sledi primena otkrića, a naučnici već tragaju za načinima da povećaju proizvodnju.

Korišćene gume u Australiji ne mogu se izvoziti što novi metod recikliranja starih guma čini još značajnijim za ovu zemlju. Procenjuje se da će do 2030. godine na otpadu godišnje završiti oko 1,2 milijarde otpadnih guma.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.