Izvor: Novosti | Četvrtak, 11.08.2022.| 08:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Peleta nema zbog manjka sirovina - Potražnja za eko ogrevom veća, stovarišta prazna

Ilustracija
Ilustracija (Foto: tchara/shutterstock.com)
vPotražnja za peletom je veća, ali ovog ogreva nema dovoljno na našem tržištu.

Vlada je "zamrzla" cenu tog energenta na 320 EUR po toni, odnosno 38.000 dinara, kada je počela da premašuje 400 EUR. Cilj je da se potrošačima omogući da se snabdeju za zimu, i da se izbegne da pređu na korišćenje struje. Privremeno je zabranjen i izvoz eko-ogreva, a najavljeno je da će inspekcija da kontroliše da li stovarišta i peletari poštuju Vladine mere.

Mladen Stojadinović iz Grupacije za obnovljive izvore energije Privredne komore Srbije (PKS) ističe da razlog za manjak peleta na tržištu nije njegova ograničena cena, već problem sa manjim isporukama sirovine proizvođačima.

- I dalje od Srbijašuma stiže oko 50% od ugovorenih količina. Proizvođači sve što proizvodu plasiraju na tržište - kaže Stojadinović.

On ukazuje da je deo proizvođača formirao svoju maloprodajnu mrežu i da za njih ograničenje cene na 38.000 dinara po toni ne predstavlja problem. Kada bi Srbijašume isporučivale sve ugovorene količine, cena bi, kako navodi, mogla da bude i niža.

- Međutim, trgovci se teško uklapaju. Naročito oni koji nabavljaju pelet iz uvoza, jer je svuda skuplji nego kod nas. Jedna od mera koju bi Vlada mogla da razmotri je da ukine PDV na ovaj energent - objašnjava Stojadinović.

Prema njegovim rečima, u maloprodajnoj mreži velikih proizvođača prave se spiskovi zainteresovanih potrošača za kupovinu i isporuka se realizuje za pet do šest dana.

U skladu sa uredbom Vlade, Srbijašume su povećale cene drvne robe za 15%. Kako Stojadinović objašnjava, to javno preduzeće nije moglo da ugovori seču i izvlačenje drva i da se uklopi u prethodnu, nisku cenu koju im je država odobrila.

Ministarka energetike je najavila da će inspekcija u narednom periodu da kontroliše učesnike na tržištu kako bi se osiguralo poštovanje mera koje je Vlada usvojila.

- Sada predstoje aktivnosti da se pomogne Srbijašumama kako bismo imali dovoljno sirovog drveta. Dodatno, inspekcija će kontrolisati i peletare i skladišta, jer ne možemo da dozvolimo da nekoliko stotina hiljada domaćinstava pređe da se greje na struju zbog problema sa drugim energentima - kazala je ministarka.

Kako objašnjava, više od 110.000 domaćinstava koristi pelet, a preko 700.000 ogrevno drvo. Ukoliko ne mogu da dođu do ogreva, onda je to udar na energetski bilans, jer će više od 800.000 ljudi početi da se greje na struju. Nedavno je formirana i Radna grupa, koja će zajedno sa drugim institucijama i državnim organima da kontroliše sprovođenje odluka Vlade o ograničenoj ceni i zabrani izvoza peleta i određenih vrsta drvne robe.

Na drugim tržištima pelet je mnogo skuplji nego kod nas. Mladen Stojadinović iz Privredne komore Srbije navodi da se u pojedinim evropskim zemljama cena ovog ogreva u maloprodaji kreće oko 500, 600, čak i 700 EUR po toni.


Srbijašume: Ogromna potražnja za ogrevnim drvetom, nejasno zašto su stovarišta peleta prazna

Direktor Javnog preduzeća Srbijašume Igor Braunović kaže da mere Vlade, pre svega, imaju za cilj da ograniče "neosnovano divljanje cena peleta".

- Što se isporuka Srbijašuma tiče prema peletarima, ona je nastavljena u još većem obimu i biće nastavljena. Srbijašume su na današnji dan ove godine isporučile proizvođačima peleta veću količinu nego na isti dan 2021. godine, što znači da smo obezbedili proizvođačima između 40% i 50%sirovine, da bi zadovoljili potrebe domaćinstava u Srbiji - ističe Braunović.

Kaže i da je povećan broj proizvođača peleta, zbog čega su morali ravnomerno da isporučuju sirovinu, pa su proizvođači sa većim kapacitetom trpeli.

Na stovarištima gotovo da nema peleta, proizvođači kažu da čekaju sirovinu od Srbijašuma, ali Braunović naglašava da mu nije jasno zašto su stovarišta prazna ako su Srbijašume, kako tvrdi, obezbedile skoro polovinu sirovine za pelet za godišnje potrebe građana Srbije.

- Mislim da će ove mere dovesti do toga da se to vrlo brzo reši - ističe Braunović.

Braunović naglašava da imaju veliki problem radne snage, pogotovo fizičke radne snage koja radi teške poslove u šumarstvu - seču i izvlačenje. Iz Ministarstva energetike najavljeno je da će u seči pomoći i vojska.

Kubik drva kod Srbijašuma košta 4.000 dinara, ali je odobreno povećanje. Braunović kaže da će cena biti povećana za 15%, pa će iznositi oko 5.300 dinara.

I građani se mogu javiti gazdinstvima i direktno kupiti drva, međutim Srbijašume su 25. jula privremeno obustavile prodaju.

Braunović ističe da su organizovali kol-centar zbog ogromne potražnje, ali da se javljaju i oni koji, kako kaže, nikada nisu kupovali drva od Srbijašuma. Naglašava da ne žele da budu neozbiljni i prime porudžbine koje ne mogu da ispoštuju.

- Obustavili smo prijave za ogrevno drvo i čekamo da isporučimo stanovništvu porudžbine koje smo primili. Ove godine smo, na današnji dan, isporučili 100.000 kubnih metara građanima, u odnosu na 70.000 kubnih metara prošle godine - navodi Braunović.

Ističe da potražnja enormno raste i da je najveća u Beogradu.

- Tu ćemo malo imati problem, jer nemamo tu sirovinu u gradu Beogradu i okolini. Moraće da se dovozi iz naših drugih gazdinstava, što će svakako povećati cenu - ističe Braunović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE