NavMenu

Đukanović odlazi sa položaja premijera Crne gore - Igor Lukšić novi mandatar

Izvor: B92 Utorak, 21.12.2010. 15:59
Komentari
Podeli

Igor Lukšić i Milo ĐukanovićIgor Lukšić i Milo Đukanović

Milo Đukanović obavestio je javnost da se povlači s položaja premijera Crne Gore. TV CG javlja da je vladajuća stranka za mandatara odredila Igora Lukšića.

On je na godišnjoj konferenciji za novinare rekao da odluka o ostavci nije nova i nije ishitrena, kao i da nije doneta pod pritiskom iznutra ili spolja. Đukanović je rekao da je vreme koje je proveo na najodgovornijim funkcijama dugo - dve decenije.

- Odlazim čiste savesti i uzdignuta čela, zadovoljan sa onim što sam uradio - rekao je Milo Đukanović.

Đukanović je potvrdio da će ostati na čelu Demokratske partije socijalista, da ostaje u Crnoj Gori, da će nastaviti da se bavi biznisom i naveo da vladu napušta čiste savesti i uzdignuta čela.

Upitan da li se plaši da će završiti kao bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, Đukanović je kazao da je svako "poistovećivanje sa scenarijima u okruženju samo posledica neprofesionalnosti ljudi koji rade u nekim medijima u Crnoj Gori i njihove pataloške opsednusti njime".

- Želim im da ih to što pre prođe - kazao je Đukanović i naveo da "čita ta trućanja".

Upitan da li namerava da se vrati na mesto premijera, kao što je uradio nakon što se 2006. godine povukao sa državnih funkcija i da li može garantovati da recimo 2013. ponovo neće biti premijer, on je kazao "Bože zdravlja, videćemo", ali je rekao da se nada da će njegova odluka da ode sa mesta premijera biti trajna.

Inače, novi mandatar, Igor Lukšić, do sada je obavljao funkciju potpredsednika vlade i ministra finansija.

TV CG je javila i da će biti promena u sastavu vlade i da se očekuje da će Lukšić crnogorskom parlamentu uskoro saopštiti sastav svog kabineta. Dosadašnji potpredsednik vlade Svetozar Marović potvrdio je ranije saopštenu nameru da napusti vladu u slučaju Đukanovićevog odlaska.

Prethodni put, Đukanović je napustio vladu u oktobru 2006, ali se nakon godinu i po dana vratio u nju.

Dok je saopštavao da će se povući s državnih poslova zbog zasićenja tim poslom, opozicija tvrdi da je njegov odlazak iz vlade zahtev međunarodne zajednice.

Nakon Đukanovićeve pres konferencije i opozicione stranke su zakazale svoje konferencije za novinare, na kojima bi mogle da zatraže i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Đukanović je u proteklih 20 godina 5 puta bio biran za premijera i jednom za predsednika Crne Gore.

Odlazi i Marović

Sa Đukanovićem se povlači i vicepremijer Svetozar Marović.

On će, kako kaže, ostati na raspolaganju politici Crne Gore prema Evropskoj uniji i Demokratsoj partiji socijalista sve dok im to bude bilo potrebno.

Marović je na mestu potpredsednika Vlade Crne Gore od prošlogodišnjhh parlamentarnih izbora.

Bio je poslednji predsednik Državne zajednice Srbija i Crna Gora. Na toj funkciji je ostao do 22. maja 2006. godine, nakon što su se građani Crne Gore na referendumu izjasnili za nezavisnu državu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.