Izvor: eKapija | Ponedeljak, 08.08.2022.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Menja se projekat brane i akumulacije Svračkovo - Neophodno redefinisanje bilansa vode i razrada dodatnog preliva

(Foto: YouTube/screenshot)
JVP Srbijavode raspisalo je tender za izradu i inovaciju tehničke dokumentacije u okviru realizacije izgradnje brane i akumulacije Arilje, profil Svračkovo.

Izgradnja brane i akumulacije na Rzavu (na 9 km Velikog Rzava od ušća u Moravicu), počela je još 2012. godine, sa ciljem snabdevanja vodom opština Arilje, Požega, Lučani, Čačak i Gornji Milanovac, odbrane od poplava i proizvodnja struje.

Kako se podseća u tenderskoj dokumentaciji, nakon početka izvođenja radova 2012. godine pojavili su se naknadni radovi koji su izazvani pojavom klizišta 2015. i 2017. godine tokom izvođenja iskopa na levoj kosini nizvodno od brane.

Takođe, dodaje se, nakon pojave velikih voda tokom 2014. godine javila se potreba za izradom aktuelizacija hidrološke studije velikih voda koje će uključiti produženi hidrološki niz, što će zahtevati dodatne mere i radove za obezbeđenje evakuacije dodatnog povećanja velikih voda.

Šta je do sada urađeno

Do sada su, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, zaključno sa krajem 2021, godine završeni pripremni radovi (stambeno naselje, privredno gradilište i gradilišne saobraćajnice), stalne pristupne saobraćajnice i most (nisu izvedeni završni slojevi za saobraćajnicu S2 i S3, kao i poslednji kilometar saobraćajnice S1 do krune brane), dalekovod 35 kV (I faza koja podrazumeva obezbeđenje snabdevanja gradilišta električnom energijom, dok II faza koja podrazumeva distribuciju električne energije buduće HE nije još instalisana), iskop i betoniranje optočnog tunela sa kolenom šahtnog preliva, iskop tunela temeljnog ispusta i betoniranje čelične cevi u njemu, iskop vodozahvatnog tunela i betoniranje čeličnog cevovoda u njemu, iskop i betoniranje energetskog tunela, betoniranje vodozahvatne kule i sanacioni radovi na stabilizaciji kosina na levoj obali I i II faze.

Šta je u planu

U dokumentaciji se navodi više projektnih zadataka u okviru inoviranja projektne dokumentacije za branu i akumulaciju Svračkovo: izrada studije bilansa voda akumulacije, projekta dodatnog preliva brane Arilje, inovacija studije opravdanosti projekta kao i projekata za mašinsku, hidromehaničku i elektroopremu hidroelektrane i brane Arilje sa pribranskim objektima.

Zatim, deo projektnog zadatka je i izrada projekata upravljanja i čišćenja akumulacije, gradnje deponije, inoviranja antieroizionih radova , inspekcijskih saobraćajnica i infrastrukture, kao i projekta eksproprijacije brane i akumulacije.

Kako je objašnjeno, s obzirom da je protekao značajan vremenski period od trenutka definisanja parametara akumulacije "Arilje" do trenutka kada su započeti radova na izgradnji ove brane, identifikovana je potreba da se izvrši aktuelizacija bilansa voda akumulacije "Arilje", na osnovu ažuriranih hidroloških podataka i potreba korisnika.

- Neophodno je izvršiti aktuelizaciju korisnika vode iz akumulacije, odnosno količine vode za vodosnabdevanje pet opština zapadne Srbije (Čačak, Gornji Milanovac, Lučani, Arilje, Požega), uključujući demografske analize, s obzirom da su nakon izrade dokumenta "Aktuelizacija hidrološke studije velikih voda" prošle godine, dobijene značajno veće vrednosti projektnih velikih voda – navodi se u dokumentaciji i dodaje da je potrebno razraditi usvojenu varijantu dodatnog preliva.

Posao je vredan 72 miliona dinara, a tender ističe 5. septembra. Detaljnije OVDE.

Investicija od 63 mil EUR

Inače, vrednost ukupne investicije gradnje brane Arilje i akumulacije Svračkovo procenjena je na oko 63 mil EUR.

Prema aktuelnom projektu, planirana je nasuta brana sa centralnim glinenim jezgrom, dvoslojnim filtrima i potpornim telom od kamenog nabačaja. Kota krune brane 423,60 mnm, 5,40 m iznad kote normalnog uspora, koji iznosi 418,20 mnm.

Ukupna zapremina akumulacije iznosi 27 miliona m3 , sa korisnom zapreminom od 21 milion m3, a akumulacija zauzima površinu od 139 hektara. Projektovana elektrana je pribranska i čine je dovod vode do hidroelektrane i sama hidroelektrana. Elektrana je projektovana sa dva agregata snage 3,6MW i jednim kućnim agregatom snage 630 kW. Plasman energije je predviđen na naponskom nivou 35 kV.

B. P.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE