NavMenu

Deonica autoputa Doboj-Vukosavlje mogla bi pod koncesiju - Najbolja opcija da se nastavi projekat sa EU

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 04.08.2022. 16:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Akhmad Dody Firmansyah1/shutterstock)Ilustracija
Ukoliko Evropska komisija nastavi da blokira finansiranje dijela Koridora 5c kroz RS na dionici Doboj - Vukosavlje dužine četrdesetak km, RS bi mogla razmotriti davanje tog dijela auto-puta koncesionaru, rekao je Nezavisnim Slobodan Stanarević, vršilac dužnosti direktora Autoputeva RS.

Podsjećanja radi, zbog odluke Evropske komsije, a prevashodno zbog pritiska Njemačke, zamrznut je dio sredstava za RS koji se odnosi na ovaj dio auto-puta. EU traži od RS da prekine blokadu bh. institucija te ističe da će nakon toga biti odmrznuta sva sredstva namijenjena za projekte u RS.

Stanarević kaže za Nezavisne da RS nije na gubitku ni ako ta dionica ne bude izgrađena.

- Ako te dionice ne bude, saobraćaj iz Mostara, Sarajeva, Zenice, Doboja i drugih gradova koje "kupi" Koridor 5c bi prešao na auto-put 9. januar kroz Laktaše ka Gradišci i time bi se značajno povećali prihodi Autoputeva. Međutim, ako se ovaj zastoj nastavi, biće to poraz Evrope, jer će Koridor 5C biti prekinut, a onda i most na Svilaju gubi na značaju - kaže on.

Dodaje da RS razmatra i mogućnost da taj dio koridora da u koncesiju zainteresovanom pravnom licu koje bi moglo izgraditi tu dionicu i naplaćivati putarinu.

- Doboj-Vukosavlje će sigurno biti najfrekventnija dionica u RS, a vjerovatno i u cijeloj BiH.
Nema kineskog, turskog, njemačkog ili bilo kojeg drugog koncesionara koji ne bi bio zainteresovan da uđe u taj posao ako se odlučimo da to raspišemo. Mi ćemo još malo pustiti ovaj politički dio da se riješi, ali ako se zastoj nastavi, mislim da ćemo ići na koncesiju - naglasio je on.

U Autoputevima, ipak, smatraju da je i dalje najbolja opcija da se nastavi projekat s EU, jer se radi o povoljnim finansijskim sredstvima i grantu od čak 40 odsto na projektu ukupne vrijednosti 400 mil EUR sa čak 160 mil EUR granta.

- Vodimo pregovore s Evropskom komisijom i Evropskom investicionom bankom. Zbog tog zastoja ukupan tempo je usporen. Mi smo u fazi pretkvalifikacija za izvođača radova i sad čekamo upute iz Evrope - kaže Stanarević.

Ističe da Autoputevi redovno servisiraju sve kredite i to je omogućilo veliki grant koji je EU spremna da dodijeli.


- Kad imate potencijal da kredite vraćate bez problema, imate sistem koji vam daje velike mogućnosti grantova. Nije mala stvar kad vam se odobri grant od 40 odsto - kaže on.

Što se tiče dionice od autoputa 9. januar do spoja s FBiH kod Putnikovog brda, Stanarević naglašava da je ta finansijska konstrukcija zatvorena s EU i da će prvih šest kilometara od 9. januara preko petlje s budućim Koridorom 5C i izlaza na magistralni put kroz Doboj biti pušteno u saobraćaj sredinom ovog mjeseca, a da se trenutno zajedno s Autocestama FBiH izvodi najsloženija faza kroz RS od Putnikovog brda do granice s drugim entitetom, koja će iznositi šest dodatnih kilometara. Kada FBiH završi svoj dio, za dvije godine će, kako se ocjenjuje, biti otvoreno dodatnih 15 km autoputeva, mimo šest km koji se puštaju u saobraćaj ovog mjeseca.

Koje dionice autoputeva i brzih puteva su izgrađene u Bosni i Hercegovini, a koje su u planu, možete pogledati u našoj Info mapi.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.