NavMenu

Prognosfruit 2022 - Srbija domaćin vodećeg svetskog događaja u industriji jabuka i krušaka

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.08.2022. 13:56
Komentari
Podeli
(Foto: James Yarema/unsplash)
Više od 200 predstavnika industrije jabuka i krušaka iz 23 zemlje sveta okupilo se danas u Beogradu na otvaranju vodećeg svetskog događaja ove industrije - Prognosfruit 2022, kako bi saznali najnovije informacije o prognozi za predstojeću sezonu jabuka i krušaka.

Organizatori konferencije Prognosfruit 2022 su Svetska asocijacija proizvođača jabuka i krušaka (WAPA) i prva domaća asocijacija proizvođača jabuka Serbia Does Apples, uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, kompanije Agrofresh i drugih međunarodnih i domaćih sponzora.

Stručnjaci iz WAPA-e su naglasili da proizvodnja jabuka i krušaka u zemljama Evropske unije i dalje ima rastući trend, ali van EU, kao i Kini i SAD-u ima opadajući trend proizvodnje. Zbog toga je važno stimulisati konzumaciju jabuka i krušaka i usmeriti se na nova tržišta, navedeno je u soapštenju.

- Menadžmentu i članovima WAPA izuzetno je drago što se Prognosfruit 2022 održava baš u Srbiji, jer smo imali priliku da se uverimo u veliki napredak i razvoj industrije jabuka i krušaka koji su se ovde desili. Siguran sam ćemo svi poneti najlepše utiske iz Srbije. Ova konferencija je idealno mesto za upoznavanje, umrežavanje i procenu dinamike nove sezone, koja se dešava u izazovnoj globalnoj situaciji - dodao je Filip Binar, generalni sekretar WAPA.

Senad Mahmutović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede učesnicima Prognosfrut 2022 je poručio:

- Srbija je prepoznata kao ozbiljan i relevantan proizvođač voća, pa i jabuka i krušaka. Ponosni smo što se naše jabuke nalaze na tržištima od Saudijske Arabije preko zemalja Evropske Unije, Ruske Federacije i Egipta. Okolnosti traže da se stvari menjaju, ne samo u sektoru proizvodnje, već i trgovine. Kako bismo podržali ove sektore, na državi je da otvara nova vrata na bazi prijateljstava i da iskoristi prilike na dobrobit proizvođača i Srbije.

Deni Robertson, direktor misije USAID-a u Srbiji, je rekao:

- Sektor agrobiznisa u Srbiji se ubrzano razvijao tokom protekle decenije, a posebno voćarstvo, velikim delom zahvaljujući ulaganjima u savremene voćnjake i unapređenju logističke infrastrukture. Ponosan sam što mogu da kažem da je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) uložila značajna sredstva da podrži tu transformaciju. Srbija ima konkurentsku prednost zahvaljujući raznolikosti i obilju visokokvalitetnog voća, popularnih sorti, konkurentnim troškovima proizvodnje i režimu slobodne trgovine poljoprivrednim proizvodima sa EU. USAID je radio sa partnerima iz srpske Vlade i sektora agrobiznisa kako bi se ta konkurentska prednost iskoristila.

Predsednik Srpske asocijacije proizvođača jabuka, Gojko Zagorac je dodao:

- Velika nam je čast i zadovoljstvo što smo ove godine domaćini konferencije Prognosfruit 2022, a zahvaljujući
činjenici da je Serbia Does Apples od 2019. godine članica Svetske asocijacije za jabuke i kruške - WAPA. Ovo je najznačajniji međunarodni događaj u industriji jabuka i krušaka, koji okuplja profesionalce iz naše industrije iz celog sveta. Konferencija je odlična prilika da svetu predstavimo privredu Srbije, promovišemo naše proizvođače i uspostavimo nove međunarodne kontakte.

Poslednjeg dana ovog trodnevnog događaja, 5. avgusta, učesnici će posetiti kompaniju Atos Fructum, koja proizvodi neke od najkvalitetnijih domaćih jabuka i koja je poslednjih godina bila uspešna u diversifikaciji izvoznih tržišta za srpske jabuke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.