NavMenu

Sektor otpada može da ima ključnu ulogu u evropskoj energetskoj krizi - Grejanje iz otpada dovoljno za dve Srbije

Izvor: eKapija Sreda, 03.08.2022. 15:59
Komentari
Podeli
(Foto: Miroslav Lukic/shutterstock.com)
Fabrike koje iz otpada stvaraju energiju mogu da snabdeju 18 miliona stanovnika Evrope strujom i 15,2 miliona stanovnika grejanjem. Sektor upravljanja otpadom još nije iskorišćen u punom kapacitetu u proizvodnji i očuvanju energije, a može da ima ključnu ulogu u okončanju zavisnosti Evropske unije od ruskih fosilnih goriva, saopštila je Evropska asocijacija za upravljanje otpadom (FEAD).

Izjava dolazi nakon nedavnog sporazuma država članica EU o dobrovoljnom smanjenju potrošnje gasa za 15% ove zime u pokušaju da se pripreme na prekide snabdevanja. Prema FEAD, EU bi mogla da ostvari svoje ciljeve korišćenjem sektora otpada, recikliranjem i čuvanjem resursa, energije i emisija CO2 izbegavanjem upotrebe sirovina i fosilnih goriva.

Takođe, značajnu ulogu ima spaljivanje otpada koje uz anaerobnu digestiju (tretman biorazgradivog otpada) stvara energiju iz lokalnih, pouzdanih i bezbednih izvora. Oba ova načina mogu diverzifikovati snabdevanje energijom, pogotovo kad je reč o centralnom grejanju i ubrzanju primene obnovljive energije.

Organizacija poziva EU da prepozna dobijanje energije iz neopasnog otpada, da primeni mere koje će podsticati tržište reciklaže, kao što su javna podrška, uvođenje obavezne stope recikliranja, kriterijuma za obavezne zelene javne nabavke, finansijska stimulacija i da olakša uvoz i izvoz recikliranih materijala.

Ipak, ne slažu se svi sa ovom ocenom. U organizaciji Zero Waste Europe napominju da je zamena jedne zavisnosti drugom pogrešna.

- Trenutna kriza pokazala je našu zavisnost od fosilnih goriva i stranih igrača. Zamena ove zavisnosti energijom dobijenom od spaljivanja je moralno pogrešna, nekompatibilna sa našim klimatskim ciljevima, ali i neefikasna kao energetska strategija. Fabrike za dobijanje energije iz otpada su dokazano neefikasne. Umesto toga, treba da iskoristimo ovu priliku da Evropu okrenemo ka energetskom sistemu zasnovanom na obnovljivim izvorima energije i ekonomiji koja ne stvara otpad – kaže Džek Mekkviban, programski koordinator organizacije Zero Waste Europe.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.02.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Kakva budućnost čeka skijaške centre? - Na "more" ćemo na planine, a na skijanje u Alpe, ko može

Neke procene kažu da svake godine u svetu broj skijaša pada za 3%. Sudeći po broju snežnih dana i skraćivanju sezone zbog visokih temperatura, taj broj će i u narednim godinama biti sve manji, ili će ovaj sport, izgleda, postati još veći luksuz. Oni koji su se za Sretenje uputili na naše najpoznatije skijalište - Kopaonik, bili su svedoci da ni topovi za veštački sneg nisu mnogo od pomoći kada staze "progledaju" zbog visokih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.