NavMenu

Ima li razloga za zabrinutost zbog seče šuma u Šumadiji?

Izvor: eKapija Utorak, 02.08.2022. 15:08
Komentari
Podeli
Borački krš (Foto: Aleksandar Parezanović)Borački krš
Klimatske promene, visoke cene energenata, ali i zabrinutost za životnu sredinu razlog su zbog koga nad svojim okruženjem strepe mnogi građani naše zemlje. Tako je u samom centru Srbije, u Šumadiji, tačnije selu Borač, gde su građani primetili da je u toku seča stabala.

S obzirom na to da smo se već bavili temom seče šuma i pošumljavanja, obratili su nam se kako bismo potražili odgovor.

A on je stigao iz Šumskog gazdinstva Kragujevac u okviru Srbijašuma, nadležnog za ovu teritoriju:

- Reč je o planskoj seči, po planskim dokumentima. Vrši se proreda seče za 2022. godinu i trajaće okvirno još deset dana.

Na pitanje da li je u planu pošumljavanje ovog prostora, objasnili su nam da se ono ne radi u prorednim sečama, "jer tu nema istih seča, tako da se posle takvih seča šuma prirodno obnovi".

rezultat prorede seče (Foto: Aleksandar Parezanović)rezultat prorede seče

Prema Opštem uputstvu za gazdovanje šumama Srbije, prorede su deo nege šuma. Odvijaju se u skladu sa razvojnom fazom stabala, broju stabala, zdravstvenom stanju stabala, nameni, uslovima terena i drugim kriterijumima.

________________________________________________________________________________________________________________
Šumsko gazdinstvo Кragujevac je organizaciono podeljeno na dve šumske uprave. U sastavu šumskog gazdinstva nalaze se dva rasadnika, četiri zaštićena područja i jedno lovište. Prema podacima za 2021. godinu, pod šumom je 25.228,34 ha. Planirani prinos za 10 godina iznosi 568.784,3 m3.
________________________________________________________________________________________________________________

Podsetimo, pod šumama u Srbiji nalazi se 2.252.400 hektara, odnosno 30,7% od ukupne njene površine (u Vojvodini 7,1%, u središnjoj Srbiji 37,5%, na Kosovu i Metohiji 42,1%). Time smo se svrstali u države koje su srednje šumovite. Šumovitost u odnosu na globalni aspekt bliska je svetskoj, koja iznosi 30%, a nešto niža od evropske, koja je u proseku oko 46%.

(Foto: Aleksandar Parezanović)

Prema preliminarnim podacima sakupljenim 2021. godine za potrebe Nacionalne inventure šuma Republike Srbije, koji još nisu zvanični, dolazi se do podatka da je očekivana šumovitost oko 39%, rekli su ranije za eKapiju u Srbijašumama i dodali:

- Prema nacrtu Prostornog plana Republike Srbije 2021-2035, planira se da se procenjena optimalna šumovitost (oko 41%) dostigne do 2035. godine. Šumarski stručnjaci će se truditi da ostvare planove i zadatke koji budu usvojeni u narednom periodu.

A. K.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Pošumljavanje

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

07.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljena gradnja važnih saobraćajnica na Novom Beogradu - T6 više neće biti slepa ulica?

Bilbordi koji su svojevrsna prethodnica predstojećih gradskih projekata ne prestaju da niču iz dana u dan na više lokacija u prestonici. Ni spisak ulica koje će da se proširuju ili produžavaju još, po svemu sudeći, nije kompletiran, pogotovu kada je reč o Novom Beogradu. Posle više novobeogradskih bulevara i pojedinih ulica u starom delu grada, predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić, sada najavljuje slične planove i za

eKapija+

Vidi sve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.