NavMenu

Račun za gas tokom grejne sezone veći za oko 1.500 dinara

Izvor: Dnevnik Utorak, 02.08.2022. 13:03
Komentari
Podeli
(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Individualni potrošači prirodnog gasa od juče ovaj energent plaćaju više nego do sada. Kubni metar ovog energenta košta 35, 11 dinara, bez poreza na dodatu vrednost i u odnosu na dosadašnju cenu kubika, koja je iznosila 32,28 dinara, nova je viša za devet posto.

Ovo poskupljenje će prosečnu cenu računa za gas, za potrošnju oko 300 kubnih metara tokom grejne sezone, uvećati za oko1.500 dinara mesečno.

Uvećani računi na kućne adrese stići će u septembru, a koliki će biti, naravno, zavisiće od potrošnje. Ipak, prava računica znaće se tek kad zahladni i kad potrošnja bude veća, ali bi uz novu cenu gasa dosadašnji račun oko 10.500 dinara mogao da iznosi oko 12.000 dinara mesečno. Naime, potrošači će kubni metar prirodnog gasa plaćati oko 40 dinara, odnosno neko će plaćati nešto malo više, a neko nešto malo manje jer cena nije ista kod svih distributera.

Budući da je cena kubika od 35,11 dinara bez poreza na dodatu vrednost, koji za prirodni gas iznosi 10%, svakako treba računati na taj trošak, koji se dodaje na kraju, kada se obračunaju preostale stavke na računu, kojih je nekoliko i koje utiču na krajnju cenu - distributerska razlika, korekcioni faktor, koji nije uvek isti i po pravilu je viši zimi... te je izvesni da će cena kubika biti četrdesetak dinara. Uz tu cenu troškovi grejanja na prirodni gas tokom predstojeće grejne sezone mogli da budu oko 72.000 dinara, u odnosu na oko 63.000 dinara iz proteklih nekoliko godina.


Poskupljenje posle višegodišnjeg mirovanja

Poskupljenje prirodnog gasa u Srbiji usledilo je posle višegodišnjeg mirovanja cene kubika. Naime, cena prirodnog gasa određuje se na osnovu odgovarajuće naftne formule i kursa dolara, koji su poslednjih nekoliko godina bili stabilni. Nakon epidiemije koronavirusa, kada je cene nafte drastično opala, a potom i ogromnog rasta cene "crnog zlata", te sukoba Rusije Ukrajine, situacija na tržištu prirodnog gasa promenila se u znatnoj meri. Gasa nema dovoljno, cena se menja gotovo svakodnevno, a mnoge evropske države već odavno upozoravaju svoje građane da će na zimu biti neophodna štednja svih energenata.

Moglo bi se reći i da je povećanje cene gasa bilo očekivano jer je cena ovog energenta poslednjih oko godinu dana značajno viša nego do tada. Zbog sukoba Rusije i Ukrajine, te sve većeg poremećaja na evropskom tržištu vezanog za snabdevanje priorodnim gasom iz Rusije, cena ovog enerenta otišla je izuzetno visoko i dostigla i iznos od 2.000 evra za 1.000 kubnih metara.

Po rečima predsednika Udruženja za zaštitu potrošača "Priosperitet" Radomira Ćirilovića, poskupljenje kubika nije preveliko s obzirom na situaciju na tržištu.

- Ovo poskupljenje prirodnog gasa u Srbiji je prihvatljivo, ali se bojim da je samo prvo od onih koja mogu da uslede u skorijoj budućnosti - kaže Ćirilović. - Naime, u skladu s Uredbom Vlade, Agencija za energetiku ima mogućnost da koriguje cenu prirodnog gasa svaka tri meseca, a da li će se to i desiti sada je teško reći, a neizvesnost je pojačana time što je nepoznato koliko Srbija dobavljaču Gaspromu plaća 1.000 kubika prirodnog gasa, kao ni to koliki su transportni troškovi , a ni troškovi koji se plaćaju posredniku Jugorosgasu.

Da podsetimo, Gasni sporazum između Srbije i Rusije podrazumeva da cena za gas 100% prema naftnoj formuli, što znači od 310 do 408 USD za hiljadu kubnih metara gasa, i to je cena za 2,2 milijarde kubnih metara gasa, što je ubedljivo najpovoljnija cena u Evropi. Ostaje pitanje cene za dodatne količine od 800 miliona kubnih metara gasa jer je u našoj zemlji povećana potrošnja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.