NavMenu

Građani Srbije masovno kupuju stanove u Grčkoj - Na radaru i Bugarska, Trst...

Izvor: RTS Utorak, 02.08.2022. 08:40
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Građani Srbije su prošle godine pokazali veliko interesovanje za kupovinu nekretnina na Halkidikiju. Sada vlada pomama za stanovima u Trstu i na bugarskom primorju, jer su objekti jeftiniji čak i od onih u Grčkoj. Procedure se ne razlikuju bitno od onih koje važe za domaće stanovništvo.

Iako je kao jedna od destinacija u kojoj zbog povoljnih cena sve više građana kupuje stanove Trst, Grčka je zemlja u kojoj su Srbi prošle godine kupili veliki broj nekretnina.

- Samo prošle godine u Grčkoj i to samo na Halkidikiju je prodato oko 15.000 nekretnina. Srbi uglavnom kupuju stanove, a neki prosek cene je od 1.350 do 2.000 EUR po kvadratu. To je neki niži rang cena - ističe Aleksandra Jovanović, agent za prodaju stanova u Grčkoj u razgovoru za RTS.

Ako želite da kupite stan u Grčkoj sem novca potrebno je da nađete i dobru agenciju koja će posredovati u kupovini. Iako je mogućnost duple prodaje minimalna, agencije imaju prevodioce, pravnike, kontakte sa notarima, prenosi RTS.

- Kada se kupuje nekretnina plaća se 3% porez. Konkretno, jedan stan što sam prošle nedelje imala, što sam prodala 55 m2 u centru Soluna, na godišnjem nivou je porez 140 EUR - navela je Jovanović.


Na cene u Italiji utiče više faktora

Ispostavilo se i da je jeftinije pazariti stan u Milanu, nego u Beogradu. Ipak, cene u Italiji su nešto više nego u Grčkoj, a procedure komplikovanije.

Da biste uopšte kupili nekretninu potrebna je boravišna dozvola, sem ako ne živite u Italiji duže od tri godine. Ako ste samo povremeno u ovoj zemlji mora da postoji ugovor o reciprocitetu.

Cena opet zavisi od više faktora.

Sanja Lučić dopisnica RTS-a iz Italije, kaže da je prosečna cena nekretnina u toj državi oko 1.855 EUR.

- Međutim one drastično variraju od severa do juga zemlje, od delova grada, kao i kojoj energetskoj klasi pripada stan i mnogih drugih faktora - objasnila je Lučić.

Naši građani se sve češće odlučuju i za kupovinu nekretnina i u Bugarskoj uglavnom u gradovima na moru, jer su objekti jeftiniji čak i od onih u Grčkoj. Procedure se ne razlikuju bitno od onih koje važe za domaće stanovništvo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.