NavMenu

Unija poslodavaca Srbije: Povećanje minimalne cene rada moguće uz smanjenje dažbina na plate

Izvor: Beta Ponedeljak, 01.08.2022. 12:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Robert Petrovic/shutterstock.com)Ilustracija
Povećanje minimalne cene rada moguće je samo ako budu smanjeni porezi i doprinosi na zaradu, ocenilo je 87% preduzeća u anketi koju je sprovela Unija poslodavaca Srbije. Pregovori Unije poslodavaca Srbije, reprezentativnih sindikata i Vlade Srbije o minimalnoj ceni rada za 2023. godinu treba da počnu prvih dana avgusta, a Unija tradicionalno pre početka pregovora istražuje stavove preduzeća o ovoj temi.

Od ukupnog broja anketiranih poslodavaca 68,3% složilo se sa ocenom da su se stekli uslovi za povećanje minimalne cene rada i ovaj udeo je za 5% veći nego prethodne godine. Nešto manje od trećine poslodavaca (31,7%) smatra da za povećanje minimalca ne postoje uslovi.

Od poslodavaca koji smatraju da ima uslova za povećanje minimalca, najveći deo (19,8%) smatra da je optimalno povećanje između 9 i 12%. To znači da bi neto minimalna mesečna zarada iznosila oko 41.500 dinara.

Za povećanje do 5% izjasnilo se 4,5% anketiranih, od 6 do 8% njih 12,4%, od 13 do 15% prihvatilo bi 12,7% anketiranih, a rast minimalca iznad 15% podržava 17,8% poslodavaca kojima je prihvatljivo povećanje minimalca.

Кao meru koja bi pomogla preduzećima da isplate povećanu minimalnu cenu rada, ogromna većina anketiranih vidi umanjenje poreza i doprinosa na plate. Sledeća mera koja bi bila značajna za privredu je povećanje neoporezivog dela zarade, a zatim i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, navela je u saopštenju Unija poslodavaca.

Od preduzeća koja su ocenila da nema uslova za povećanje minimalne cene rada, ubedljiva većina (81% njih, odnosno četvrtina ukupnog broja anketiranih) smatra da bi time ugrozili poslovanje preduzeća.

Smanjenje broja zaposlenih najavljuje 39%, odnosno više od 12% od ukupnog broja učesnika u anketi.

U anketi Unije poslodavaca Srbije učestvovalo je 356 preduzeća, koja zapošljavaju više od 44.000 ljudi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.02.2024.  |  Saobraćaj

Čortanovci imali voz 139 godina, a odnela im ga nova pruga - Infrastrukura ŽS objašnjava zašto stanicu ne mogu da dobiju nazad

Nije im smetalo ni stanje one starije, sporije pruge kojom su mogli i do Beograda i do Novog Sada, ali svakako da su se žitelji Čortanovaca obradovali kada su saznali da će njihovo naselje biti među prvima koja će se naći na trasi prve brze pruge u Srbiji. Ta radost nije dugo trajala, jer kada je u martu 2022. konačno u saobraćaj puštena deonica brze pruge do 200 kilometara na čas od Beograda do Novog Sada, žiteljima ovog

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.