Izvor: eKapija | Ponedeljak, 20.12.2010.| 09:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi energetski efikasni prozori na tržištu - Zamenom stare stolarije ušteda 1.000 EUR godišnje

Više sprovedenih studija pokazuje da preko 45% energije unutar zgrada odlazi kroz vrata i prozore. To dovodi do gubitaka energije zimi, kao i do veće upotrebe klima uređaja leti. Izolaciono staklo je idealno rešenje za ovaj problem - u isto vreme čuva energiju, štiti životnu sredinu i povećava kvalitet života.

Kvalitetna, energetski efikasna stolarija je pre svega odlična insvesticija i dugoročno rešenje za vaš dom. Energetski efikasan prozor danas predstavlja sinergiju svojih komponenti - profila od koga je napravljen i niskoemisionog stakla.

- Zamenom starih drvenih prozora novom aluminijumskom ili PVC stolarijom potreba za zagrevanjem se može redukovati i do 30% a ugradnjom stolarije sa niskoemisionim staklom moguće su uštede i do 1.000 EUR godišnje - kažu u firmi "Lukal Aluminium System", koje se bavi ugradnjom i prodajom stolarije od PVC profila.

Energetski najefikasniji materijali danas su PVC i aluminijum jer imaju izuzetno nisku sposobnost sprovođenja toplotne energije. Tome doprinose i termo-most kod aluminijuma i vazdušne komore kod PVC-a koje daju ovim materijalima izuzetne izolacione karakteristike.

- Prozori napravljeni od kvalitetnih PVC profila sa šest komora nemačkog proizvođača "Gealan" omogućuju visoku energetsku efikasnost i dobro dihovanje, što doprinosti uštedi energije i smanjenju troškova grejanja - kažu u firmi "Lukal".

Preduzeće "Lukal Aluminium System" plasirao je dva nova proizvoda nemačke kompanije "Gealan", jednog od vodećih proizvođača PVC profila u Evropi pod skraćenim nazivom STV i IKD. STV - Statische-Trocken-Verglasung (Statičko-suvo zastakljivanje) i IKD - Intensiv-Kern-Dammung (Intenzivna izolaciona jezgra) predstavljaju revoluciju u izradi i izolacionim svojstvima prozora.

STV je nemačka skraćenica za način izrade prozora statičkim zastakljivanjem prozora pri čemu statičko ojačanje krilu prozora daje samo staklo koje se lepi posebnom trakom za krilo. Time se štedi na vremenu i materijalu, a što je najvažnije dobijaju se znatno bolja izolaciona svojstva prozora.

IKD je skraćenica za sastav profila sa intenzivnim izolacionim jezgrom unutar PVC profila. Sam profil iz kojeg se izrađuje prozor u svom jezgru u vazdušnoj komori ima posebnu izolacionu penu koja se ubrizgava pri samom procesu proizvodnje profila. U kombinaciji sa STV profilom u kome nema čeličnog ojačanja dobija se prozor sa vrhunskim termo-izolacionim svojstvima gde se toplotni koeficijent spušta i do Uf = 0,78 W/m2K, što je do sada sa klasičnim sastavima PVC profila bilo nemoguće.

"Gealan" svojim inovacijama PVC profila omogućuje izradu prozora koji zadovoljavaju standarde za ugradnju na pasivne kuće (Uw = 0,8 W/m2K) bez dodatnih ulaganja u skupe materijale ili mašine, već je standardnom izradom PVC prozora sa sistemima STV i IKD moguće izraditi prozore sa svojstvima za pasivne kuće.

Niskoemisiono staklo

Niskoemisiono staklo punjeno argonom čini deo standardne ponude beogradskog preduzeća "Lukal Aluminium System", što znači da se ugrađuje u svaki prozor bez dodatnih troškova. Niskoemisiono staklo na prozorima postiže odličan koeficijent provodljivosti 1.1 W/m2K i smanjuje gubitak toplote za 60 - 70% kada se uporedi sa standardnim termo staklom. Za ove izuzetne karakteristike zaslužan je vrlo tanak, ali izuzetno funkcionalan niskoemisioni film i plemeniti gas argon kojim je ispunjen prostor između stakala.

Proizvodi preduzeća "Lukal Aluminium System" zadovoljavaju stroge kriterijume koji se tiču standarda, procesa proizvodnje i ugradnje stakla a ono što se ističe je njihova dugotrajnost. U ponudi preduzeća "Lukal Aluminium System" se osim profila "Gealan" nalaze i okovi proizvođača "Winkhaus", metalni tiplovi, zaptivne pene i ostali materijal remomiranog proizvođača "Selena", "Niovi" okretno nagibni sistemi nove generacije sa pionirskim dizajnom i perfektnim osobinama termo i zvučne izolacije a dihtovanje i otpornost na klimatske uticaje obezbeđuje se EPDM gumama i kederima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.