NavMenu

Korišćenje biomase u pet poljoprivrednih škola u Vojvodini - Za korišćenje obnovljive energije 10 miliona dinara

Izvor: eKapija Ponedeljak, 20.12.2010. 09:19
Komentari
Podeli

Pet poljoprivrednih škola u Vojvodini dobiće ukupno 10 miliona dinara za korišćenje biomase u energetske svrhe. Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava potpisali su Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Radoslav Striković i direktori poljoprivrednih škola. Sredstva su raspoređena za školske projekte na konkursu na temu "Korišćenje sopstvene biomase u energetske svrhe u poljoprivrednim školama" i to poljoprivrednim školama u Futogu, Baču, Bačkoj Topoli, Zrenjaninu i Somboru.

Direktorka Poljoprivredne škole sa domom učenika u Futogu Željka Miličić zahvalila se Vladi AP Vojvodine na dodeljenim podsticajnim i bespovratnim sredstvima, koja je ova škola dobila. Novac će se usmeriti za zagrevanje školskog objekta i doma za učenike na biomasu, a tome prethodi nabavka i montaža nove kotlarnice i postrojenja za centralno grejanje, tako da će se ovaj iznos od 2,36 miliona dinara uložiti u to.

Poljoprivredna škola u Baču dobila je sredstva u iznosu od 2,239 miliona dinara, koje će iskoristiti za adaptaciju i sanaciju postojeće kotlarnice na biomasu, kao i za instalaciju za grejanje plastenika i staklenika. Srednja poljoprivredno prehrambena škola u Somboru će iznos od 1,92 miliona dinara iskoristiti za nabavku i montažu nove kotlarnice na biomasu sa instalacijom, dok će škola u Bačkoj Topoli iznos od 1,68 miliona dinara upotrebiti za sređivanje postojeće kotlarnice na biomasu i sistema centralnog grejanja sa akumulatorom toplote. Srednja poljoprivredna škola u Zrenjaninu sredstva od 1,79 miliona dinara upotrebiće za kupovinu kotla na biomasu sa akumulatorom toplote.

Sekretar Striković je tim povodom objasnio značaj korišćenja obnovljivih izvora energije, naročito za one objekte kao što su poljoprivredne srednje škole, koje imaju i zemlju iz koje se može crpeti biomasa i sa njom zagrevati kako objekat škole, tako i druge školske prostorije. Sledeće godine u planu ovog Sekretarijata je opremanje studentskih domova u Vojvodini sa sistemima solarnih kolektora, koji su još jedan vid korišćenja energije sunčeve svetlosti, pa samim tim i to je obnovljiv izvor energije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.