NavMenu

Dopunjena postavka u Kući Iva Andrića u Herceg Novom - Lični predmeti kao svedočenje o intimnom životu nobelovca

Izvor: eKapija Nedelja, 31.07.2022. 16:20
Komentari
Podeli
(Foto: Opština Herceg Novi)
Nakon više od pet decenija od kada je Andrić poslednji put boravio u Herceg Novom, u dom nobelovca na Toploj vraćeni su njegovi lični predmeti koji su od sada deo stalne postavke "Andrićeve novske staze, lica i predjeli".

Dopunjenu postavku otvorio je potpredsednik Opštine Herceg Novi, Mirko Mustur, ističući zadovoljstvo što su u revitalizovano zdanje stigle "dragocenosti koje predstavljaju svedočenje o intimnom životu nobelovca i njegove voljene supruge Milice, njihovom boravku u Herceg Novom i licima koja su ih dozvala u ovaj grad".

U cilju dalje afirmacije Andrićeve kuće, ozvaničena je saradnja Javne ustanove kulture Herceg-fest i Zadužbine Ive Andrića, protokolom koji su potpisale direktorica Tatjana Ateljević i upravnica, Maja Radonić. Otvaranje dopunjene postavke i potpisivanje protokola upriličeni su u okviru manifestacije "Ivo Andrić - naš savremenik", a povodom 130 godina od rođenja velikog pisca.

(Foto: Opština Herceg Novi)
- Stalna postavka Andrićevog doma sada je dopunjena originalnim nameštajem, fotografijama, lulama i piščevim intimnim pismima, a po prvi put u ovom zdanju imamo i dela Milice Babić, njene kostimografske nacrte. U Kući se sada jasnije prepoznaje duh dvoje umetnika i senka srećnog Andrića koja postoji u samo jednom gradu, u Herceg Novom - istakao je potpredsednik Opštine, Mirko Mustur.

Kako je objasnio, nakon što je lani otvorena stalna muzejska postavka nastavilo se sa praćenjem tragova Andrića i Milice, te tako došlo do eksponata koji nude jedinstveni pogled na njihov život.

- U ime lokalne uprave želim da se zahvalim svima koji su doprineli ostvarenju namjere Opštine Herceg Novi i JUK Herceg-fest da obogate postavku u revitalizovanoj Andrićevoj kući. Danas sa ponosom možemo reći da smo to učinili na način koji će dodatno osvetliti lični život nobelovca i svakom prolazniku svedočiti o tome da je Novi jedini grad na svetu u kojem je Andrić podigao kuću - kazao je Mustur.

(Foto: Opština Herceg Novi)
On je čestitao potpisivanje protokola između JUK Herceg-fest, koja gazduje Andrićevom kućom, i Zadužbine Ive Andrića, renomirane ustanove koja, po želji pisca, čuva njegovu zaostavštinu. Kako je istakao, ovo partnerstvo će biti važan osnov za organizaciju programa o Andriću i njegovom delu, za "otkrivanje i predstavljanje javnosti manje poznatih detalja iz piščevog života".

Eksponati kojima je dopunjena postavka su Andrićeve lične stvari, Miličini nacrti za kostime za pozorišnu predstavu "Ohridska legenda", umetničke slike, pisma, porodične fotografije i deo nameštaja koji se nalazio u kući za vreme Ivinog i Miličinog zajedničkog života u Novom. Ovi predmeti, sačuvani u porodici Milice Babić, nedavno su, nakon provere i niza dogovora, otkupljeni i reparirani, a od sada i deo stalne postavke čiji su autori Tatjana Korićanac i dr Vladimir Roganović.

Postupak nabavke pomenutih eksponata vodila je Gordana Porobić Krcunović, koja je, zahvaljujući se saradnicima, istakla da je teret kompletnog operativnog posla oko nabavke i pripreme ove postavke iznela organizatorka u Andrićevoj kući, Jovana Vujović, projekat izložbene postavke uradila kustoskinja Tatjana Korićanac, a sve uz podršku Opštine Herceg Novi.

(Foto: Opština Herceg Novi)
- Kažu da stvari koje koristimo upijaju našu energiju, da umeju da govore. Eksponati koji su od danas deo stalne postavke u Andrićevoj kući govore o jednoj epohi, stilu življenja, o zajedničkom životu dva umetnika, Milici i Ivi, o njihovoj ljubavi. Ovom postavkom Andrićev muzej dobija autentičan sadržaj i postaje, kako bi to Hajdeger rekao "kuća bića" ili kuća života - kazala je Porobić Krcunović.

Ona se osvrnula na manifestaciju upriličenu povodom 130 godina od rođenja nobelovca, ističući da je Andrić "svojim stvaralaštvom naredan svakom vremenu koje dolazi i time savremenik svakoj generaciji koja dolazi". Kako je kazala, ovi programi potvrđuju da Andrićeva kuća u Herceg Novom nije samo memorijal, već mesto susreta i razgovora poput onih koje je sam pisac ovdje vodio.

(Foto: Opština Herceg Novi)

Ozvaničena saradnja JUK Herceg-fest i Zadužbine Ive Andrića

Čuvanje i poštovanje lika i dela Ive Andrića predstavljaće osnovu saradnje JUK Herceg-fest i Zadužbine Ive Andrića, istaknuto je povodom potpisivanja protokola između dve ustanove.

- Radićemo zajedno kako bi ova Kuća bila mesto susreta i književnosti, jer, kako je Andrić verovao, knjige mogu da promene svet - poručila je nakon potpisivanja direktorka Herceg-festa, Tatjana Ateljević.

Izražavajući zadovoljstvo što se nalazi na mestu gde je Andrić "provodio svoje najsrećnije i najlepše dane sa suprugom Milicom Babić", upravnica Zadužbine Iva Andrića, Maja Radonić istakla je da je ovo svečani dan za dvije ustanove, jer je ozvaničena i produbljena saradnja pokrenuta krajem prošle godine, te još jednom potvrđena "neraskidiva povezanost dve važne tačke vezane za život i stvaralaštvo našeg nobelovca, a to su Beograd i Herceg Novi".

- Saradnja između Zadužbine Ive Andrića i Kuće nobelovca Iva Andrića, odnosno JUK Herceg-fest, doprineće međusobnoj razmjeni podataka i građe, daljem proučavanju piščevog života i dela, a kroz zajedničke programe predviđene ovim Protokolom, kao i izdanjima prevedenih Andrićevih djela koja će Zadužbina darovati biblioteci KNIA, živo Andrićevo delo biće dostupno čitaocima koji dolaze u Herceg Novi iz različitih zemalja sveta - poručila je Radonić.

(Foto: Opština Herceg Novi)
Govoreći o radu Zadužbine koja se stara o zaštiti piščevog dela i imena, Radonić je kazala da se u arhivu ove ustanove čuva Andrićeva rukopisna zaostavština koja broji 118.000 jedinica, popisanih i klasifikovanih, a potom i digitalizovanih. Zadužbina se, između ostalog, stara o kapitalnom projektu kritičkog izdanja dela Iva Andrića, pruža podršku istraživačima i proučavaocima Andrićevog dela i izdaje godišnjak posvećen toj oblasti, objavljuje kritički priređene piščeve rukopise i dodeljuje jednu od najuglednijih književnih nagrada, "Andrićevu nagradu".

- Kao što je ćuprija u Višegradu sagrađena rukama velikih graditelja da traje dok je sveta i veka iznad smaragdne Drine, ukoliko joj ljudska mržnja ne naudi, tako je Andrićevo delo tvrđe od tog kamena i graditeljskog poduhvata, jer mu ne može nauditi nijedan ljudski čin. Dokle god na svetu postoji i jedan čovek u kojem odzvanja i živi Andrićev stvaralački glas, dotle postoji i njegovo delo - poručila je Radonić, saopšteno je na sajtu Opštine Herceg Novi.

Na inicijativu predsednika Upravnog odbora Zadužbine, akademika Mira Vuksanovića, Kući nobelovca Iva Andrića darovana su vredna izdanja: knjige kapitalnog projekta Kritičkog izdanja dela Iva Andrića sa do sada objavljenih 17 tomova, "Bibliografija Ive Andrića od 1911. do 2011. godine" i primjerci godišnjaka "Zadužbine" koji izlazi pod nazivom "Sveske".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.