NavMenu

Poslednja klasa Vojske Srbije položila zakletvu - Sledi profesionalizacija

Izvor: Blic Nedelja, 19.12.2010. 11:30
Komentari
Podeli



Uz krupne pahulje snega, još krupnije roditeljske suze radosnice, vojnici decembarske klase vojnika, poslednje koja služi vojni rok, 18. decenbra su u Trećem centru za obuku Vojske Srbije u Jakovu kraj Beograda jedan za drugim prilazili svom nadređenom i potpisivali zakletvu koju su svečano položili nekoliko minuta ranije.

Od subote u vojsku pod punim naoružanjem ići će samo onaj ko hoće, čime je konačno završena profesionalizacija Vojske Srbije.

- Nalevo, nadesno - odzvanjale su komande na Jakovu, a regruti, svesni da na neki način ulaze u istoriju i da ih snima veliki broj kamera i novinskih ekipa, trudili su se da sve ide sinhronizovano. Oni koji nisu uspevali da se koordinišu sa ostatkom grupe, sebi mrmljali u zube su mrmljali i koncentrisali se za sledeću komandu.

Kao mantru su izgovorili zakletvu, a onda im se obratio načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Miloje Miletić koji je čestitao pripadnicima decembarske klase na položenoj zakletvi.

- Prisustvujemo svečanom činu polaganju vojničke zakletve poslednje generacije vojnika na redovnom odsluženju vojnog roka po čemu će ovaj dan biti upamćen u novijoj istorije srpske vojske. Ipak, nadamo se da ovo neće biti poslednji put da čujemo polaganje zakletve jer će i posle 1. decembra u Vojsku Srbije moći da se prijavi onaj ko hoće - rekao je Miletić.

Odziv skoro stoprocentan

Pripadnici decembarske klase položili su vojničku zakletvu u još četiri centra za obuku vojske Srbije, u Somboru, Valjevu, Leskovcu i Zaječaru, koja će od 1. januara naredne godine i zvanično biti profesionalna, čime će biti ukinut dosadašnji način pozivanja regruta u vojsku. Odziv regruta decembarske klase na služenje vojnog roka sa oružjem bio je odličan i, prema podacima nadležnih, iznosio je 98% od planiranog broja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.