NavMenu

Inđija postaje "srpska Kapadokija" - Sa Turcima se pregovara o postavljanju balona za letenje na Krčedinskoj adi

Izvor: Turistički žurnal Subota, 30.07.2022. 10:02
Komentari
Podeli
(Foto: Aaron Burden/Unsplash)
U Opštini Inđija u toku je planiranje nove turističke atrakcije. Kako ističu iz Turističke organizacije u planu je da se u Inđiji napravi "srpska Kapadokija" i u toku su intenzivni pregovori sa predstavnicima turističkih organizacija i agencija iz Turske.

Ideja je da se oko dvadesetak balona za letenje postave na teritoriji opštine Inđija, a kao jedna od najboljih lokacija pomenuta je Krčedinska ada.

Direktor Turističke organizacije opštine Inđija Milan Bogojević govorio je o ovoj temi za magazin Top Srbija:

– Ovo bi mogla da bude najveća turistička atrakcija, ne samo u Inđiji, već u čitavom regionu u 2023. godini. Na prvom sastanku održanom 25. maja u Ankari, pokrenuli smo pitanje saradnje i sa direktorom turističke oblasti Kapadokija Sezai Dogruerom razgovarao sam upravo o toj vrsti saradnje i modelu koji bi bio primenjiv u Srbiji. Kapadokija je zakonom odredila da ne mogu podizati više od 150 balona u isto vreme. Oni su taj broj balona znatno premašili i vrlo su zainteresovani za nove destinacije i iskorišćavanje postojećih resursa. Nastavak razgovora zakazan je za 25. avgust kada u Inđiju, pored gospodina Dogruera dolazi još devet predstavnika turskih turističkih agencija. To je drugi pravac našeg angažovanja, da dovodimo turiste iz Turske.

Bogojević je dodao da su turski turisti veoma zainteresovani za Srbiju, naročito za prirodu:

– Gastronomija i vinska ruta su takođe privlačne, ali ono što jeste adut Inđije to je naša isprepletana istorija sa Osmanskim carstvom. Počevši od legende da ime Inđija nosi poreklo od reči Ikindija (Ićindija) što je termin za popodnevnu molitvu kod muslimana, preko najveće bitke 17. veka na ovim prostorima između Osmanskog i Svetog Rimskog carstva do očuvanih hamama u Starom Slankamenu. Sve ovo govori o prisustvu Turske u Srednjoj Evropi. Oni su zaista zainteresovani da posete ta mesta. Na kraju, ali ne najmanje važno, treba uzeti u obzir lokaciju Inđije koja se nalazi između dva najveća grada u Srbiji te je tako turistima iz Turske lako da posete znamenitosti i ova dva grada.


Prema njegovim rečima, cilj je da se projekat realizuje u sledećoj sezoni tj. od maja do septembra 2023. godine.

- U planu Turističke organizacije opštine Inđija za narednu sezonu je i nabavka adekvatnog katamarana kojim bi se turisti prevozili od Krčedina do Krčedinske ade. Na ovaj način uspeli bi u potpunosti da oblikujemo jedan zanimljiv izlet i dobijemo potpuno novi turistički proizvod konkurentan i na međunarodnom tržištu. – izjavio je Bogojević za portal Top Srbija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.