Izvor: eKapija | Petak, 17.12.2010.| 10:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za idejno rešenje upravne zgrade "HE na Drini" izabran rad beogradskog arhitekte Branislava Mitrovića

Branislav Mitrović (Foto: b)

Na međunarodnom konkursu za najbolje arhitektonsko rešenje buduće upravne zgrade "Hidroelektrane na Drini" u Višegradu izabran je rad beogradskog arhitekte Branislava Mitrovića.

Postupajući po strogim kriterijumima UNSCO dve godine je trajala procedura planiranja, raspisivanja konkursa i odabira najboljih arhitektonskih rešenja za zgradu na višegradskom Trgu palih boraca, u Prvoj kontaktnoj zoni mosta Mehmed-paše Sokolovića, koji se nalazi na UNESCO listi svetske kulturne baštine.

Predsednica stručnog žirija Milijana Okilj iz Banja Luke je izjavila da je zadovoljna zbog velikog odziva od čak 33 rada, od kojih je dosta iz inostranstva.

- Na kraju konkursa imali smo veliku izložbu u "Hidroelektranama na Drini" u Višegradu, na kojoj su prikazana rešenja sa maketama. Ističem da je to jedna od retkih i najvećih izložbi ove vrste u BiH nakon rata. Mada zbog neispunjenja svih kriterijuma predviđenih Bečkom konvencijom nismo dodelili prvu nagradu, žiri je mišljenja da ime autora drugonagrađenog rada, Branislava Mitrovića iz Beograda, dovoljno govori da smo napravili dobar izbor - istakla je Okilj.

Branislav Mitrović (Foto: b)

Predsednica žirija je istakla da je realizacija ovog projekta za dobrobit svih građana Višegrada, Republike Srpske i BiH. Takođe smatra da se rad Branislava Mitrovića može na najbolji način doraditi, a da se ne ugrozi prvobitna arhitektonska zamisao, i uz dogovor sa investitorom uz određene dorade i korekcije može se doći do traženog rešenja.

Arhitekta Branislav Mitrović iz Beograda, čiji je rad dobio drugu nagradu, a stručni žiri ga predložio za dalju proceduru izrade glavnog projekta, kaže da je pri izradi ovog arhitektonskog rešenja "imao na umu respekt prema starom višegradskom mostu i njegovom neimaru".

- Bilo je prilično teško krenuti, jer ta aksa od mosta ubada se u strukturu grada, koji se razvio na drugoj obali Drine. Pokušali smo ovim radom načiniti jedan naklon prema mostu, da mu se poklonimo i da njegov trag ostavimo na ovoj zgradi - kaže Mitrović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.