NavMenu

Unapređenje kvaliteta primarne zdravstvene zaštite – Jačanje kapaciteta domova zdravlja kroz pristup međunarodnim fondovima

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.12.2010. 15:43
Komentari
Podeli

Činjenica da je stanovništvo u Srbiji sve starije negativno utiče na na opšti društveno-ekonomski razvoj, jer se troškovi njihovog zdravstvenog osiguranja povlače odliv sredstava iz budžeta. Kako finansirati i reformisati zdravstvenu zaštitu van budžetskih sredstava – bilo je glavno pitanje na konferenciji o unapređenju kvaliteta primarne zdravstvene zaštite (PZZ), održanoj u utorak 14. decembra u Nišu.

Na konferenciji, koju je organizovalo Udruženje menadžera primarne zdravstvene zaštite Srbije (UMPZZS), konstatovano je da rešenje problema u sistemu zdravstvene zaštite leži u uključivanju u nove projekte i međusobnom povezivanju domova zdravlja kroz saradnju sa međunarodnim fondovima.

Srbija kao potencijalni kandidat EU ima pristup IPA (Instrument for Pre-accession Assistance) fondovima kroz koje joj je od 2007. do 2013. namenjeno 1,4 mlrd EUR za izgradnju institucija, kapaciteta i prekograničnu saradnju. Konkretno, za podršku Agenciji za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije kroz IPA fondove je izdvojeno 1,5 mil EUR, dok je za reformu primarne zdravstvene zaštite izdvojeno 4,5 mil EUR.

Konferenciji je prisustvovala državna sekretarka Ministarstva zdravlja Republike Srbije docent dr Nevena Karanović koja je je podržala inicijativu UMPZZS za nastavak reforme primarne socijalne zaštite.

Ona je naglasila da je jedan od dobrih primera, koji bi trebalo slediti, projekat DILS ("Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou"), kroz koji je Ministarstvo zdravlja dobilo 12,5 mil EUR. Inače, četvorogodišnji projekat DILS (2009-2012) za finansiranje aktivnosti minstarstava zdravlja, prosvete i rada i socijalne politike, ukupne vrednosti 32 mil EUR, kreditirala je Međunarodna banka za obnovu i razvoj.

Savetnica za oblast društvenih delatnosti iz Stalne konferencije gradova i opština Jasmina Tanasić istakla je da je neophodna saradnja zdravstvenih centara sa lokalnim samoupravama kako bi se došlo do sredstava kojima raspolažu IPA fondovi. Tanasić je na konferenciji govorila i o koracima za apliciranje fondovima, pri čemu je prvi mapiranje EU fondova, sledeći ispitivanje strateškog okvira, nakon čega dolazi istraživanje aktuelnih konkursa i na kraju priprema predloga projekta.

- Potrebno je koristiti sve dostupne izvore informacija, kao što su na primer sajtovi www.evropa.gov.rs , www.europa.rs, www.ec.europa.eu, da bismo na vreme aplicirali - naglasila je ona.

Iskustvo Bugarske u rešavanju problema menadžmenta i finansiranja zdravstvene zaštite, prikazao je dr Sašo Cvetkov, predsednik SO Lom. On je naglasio da u Bugarskoj država ne učestvuje u finansiranju zdravstvenog osiguranja i dodao da osim EU, donatori Srbiji mogu biti SAD, Švajcarska ili Japan.

Učesnici konferencije su govorili i o problemima menadžmenta u zdravstvu i nedostatku dovoljno edukovanog kadra.

- Nedostatak novca za finansiranje zdravstvenih ustanova stvoriće potrebu za učestvovanjem u različitim projektima EU, što će naše Udruženje uvek pomoći – rekao je za "eKapiju" predsednik UMPZZS dr Milan Manojlović.

Kako je naglasio, potrebno je stvoriti efikasnije domove zdravlja sa pravim menadžerskim timovima na čelu, koji će imati potpunu odgovornost za uspeh ili neuspeh poslovanja zdravstvene jednice.

M.L.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.