NavMenu

U rekonstrukciju hotela Mediteran do sada uloženo više od 3 mil EUR - Nastavak radova na jesen

Izvor: Vijesti Utorak, 26.07.2022. 16:04
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/B. Ćupić)
Kompanija Bećović Management Group uložila je 260.000 EUR više u unapređenje kapaciteta u hotelu Mediteran u Ulcinju u odnosu na iznos od tri miliona eura, koliko je za ovu godinu bio predviđen Sporazumom o regulisanju međusobnih odnosa između HTP Ulcinjska rivijera i te kompanije.

Taj sporazum potpisan je u oktobru prošle godine.

- Prema zadatom dinamičkom planu koji prati ovu investiciju, kompanija Bećović Management Group, zaključno sa 15. julom ove godine ugovorila je 3,26 mil EUR radova i opremanja. Time smo premašili kvotu od tri miliona eura koliko smo u obavezi da uložimo do kraja ove godine - rečeno je Vijestima u ovoj kompaniji koja nastavak radova na adaptaciji i modernizaciji hotela najavljuju za 15. septembar.

Ovim sporazumom je predviđeno da će kupac od 30. aprila ove godine pa do kraja decembra, uložiti tri miliona eura, godinu kasnije pet miliona i isto toliko do 30. aprila 2025. godine. Nakon te investicije, hotel bi trebalo da bude kategorisan sa četiri plus zvjezdice.

U hotelu je nedavno otvoren dio od 16 luksuzno opremljenih apartmana.

Kompanija Bećović Management Group je hotel Mediteran sa vilama i pripadajućim zemljištem, kupila od Ulcinjske rivijere 25. jula 2005. godine za 940.000 EUR. Oko šest miliona eura trebalo je da bude investicija na koju se obavezao kupac hotela, koji je u to vrijeme bio kategorisan sa dvije zvjezdice. Poslije privatizacije kupac je odmah krenuo sa radovima, srušene su dvije vile koje su bile uz centralni hotel da bi se dogradio još jedan hotelski objekat, ali im Opština Ulcinj nije izdavala urbanističku dozvolu. U zaključenom sporazumu konstatuje se da je prodavac kasnio sa investicijama zbog objektivnih okolnosti, odnosno zbog nedonošenja planskih dokumenata za taj dio grada koji su usvojeni tek krajem 2017. godine.

U međuvremenu, hotel Mediteran, koji u preostalih pet vila ima ukupno 100 soba, gotovo je kompletno renoviran - sobe su potpuno uređene i opremljene novim nameštajem, unaprijeđeno je snabdijevanje vodom, renoviran restoran i recepcija, osavremenjena kuhinja, a jedan od većih poduhvata bila je i izgradnja otvorenog bazena za hotelske goste.

(Foto: Gov.me/B. Ćupić)
Zbog kašnjenja, odnosno kršenja osnovnih investicionih obaveza, Vlada premijera Duška Markovića prijetila je raskidom ugovora, ali do toga nije došlo. Vlasnici kompanije u septembru pošle godine Vladi su dostavili pismo o namjerama nakon čega je mjesec kasnije zaključen sporazum sa novom, precizno utvrđenom dinamikom.


U slučaju raskida ugovora, piše u sporazumu, kupac će prodavcu vratiti imovinu koja je predmet ugovora. U tom slučaju prodavac će kupcu nadoknaditi iznos kojem odgovara 80 odsto iznosa uloženog u realizaciju investicije, a koji je potvrđen od strane nezavisnog kontrolora, odnosno, 1,23 mil EUR.


O zakupu Male plaže na jesen

Da bi imao projektovanih četiri plus zvjezdica Mediteran mora imati prolaz i pristup Maloj plaži kojoj gravitira, ali to ove godine nije ostvareno uprkos što je zacrtano sporazumom.

U tom aktu piše da će Ulcinjska rivijera sa Vladom, pomoći američkoj kompaniji da uspostavi službeni prolaz preko katastarske parcele 3565/2 KO Ulcinj, budući da ona predstavlja jedini izlaz na more iz hotela Mediteran.

U kompaniji je Vijestima potvrđeno da će se tim poslom baviti na jesen.

- Od septembra nakon završetka glavne turističke sezone, planiramo da pokrenemo razgovore sa relevantnim državnim institucijama o Ugovoru o pravu službenog prolaza koji će regulisati izlaz na more. U isto vrijeme, planiramo i podnošenje inicijative prema Vladi i JP Morsko dobro za zakup dijela Male plaže sve u cilju zaokruživanja kvalitetne ponude našim gostima za narednu turističku sezonu - kazali su u Bećović Management Group.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.