NavMenu

U Crnoj Gori se grade hoteli čija vrijednost premašuje 400 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.07.2022. 16:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pavel L Photo and Video/shutterstock.com)Ilustracija
U Crnoj Gori gradi se veliki broj hotela visoke kategorije čija predračunska vrijednost premašuje 400 mil EUR, poručio je predsjednik Vlade Dritan Abazović. Takođe, na sjeveru se gradi i pet ski centara, u koje je do sada uloženo 90 mil EUR. Prema riječima Abazovića, u Kolašinu će tokom naredne zimske sezone u funkciju biti stavljena dva nova hotela.

U pisanom odgovoru predsjedniku Kluba poslanika DF-PzP Branku Raduloviću, Abazović je naveo da je sistemsko opredjeljenje Vlade intenziviranje i održivo ulaganje u infrastrukturne projekte na sjeveru u pravcu stvaranja daljih pretpostavki za razvoj planinskog, zimskog i ljetnjeg turizma. U ovom kontekstu je, kako je kazao, naročito bitna međuresorna i međusektorska saradnja na državnom i lokalnom nivou.

Rezultat takve saradnje treba da bude kapitalni budžet koji će prepoznati što veći broj projekata koji doprinose ovom segmentu razvoja.

- Na sjeveru Crne Gore gradi se veliki broj hotela visoke kategorije, pet ski centara, a unapređenje lokalne i regionalne infrastrukture je prioritet. U ski centre na sjeveru je do sada uloženo 90 mil EUR, a predračunska vrijednost hotela koji se trenutno razvijaju u Crnoj Gori je veća od 400 miliona - kazao ja Abazović.

Veliki broj njih, posebno na sjeveru, ima problem sa povezanom infrastrukturom.

- Dva nova hotela u Kolašinu će biti stavljena u funkciju za zimsku sezonu 2022/23, i time će se broj smještajnih jedinica visoke kategorije u tom gradu povećati za skoro 300, uz 150 novih radnih mjesta koja će biti otvorena - dodao je.

Prioritet Vlade je, navodi, i definisanje dodatnih lokaliteta koji će biti valorizovani kroz modele dugoročnog zakupa ili privatno-javnog partnerstva.

- Crna Gora ima jedinstvenu prirodu, njen prostor je naš najbitniji resurs i u tom pravcu je potrebno sa posebnom pažnjom pristupiti eventualnom definisanju lokaliteta buduće valorizacije. U ovom kontekstu je od vitalnog značaja stvaranje planskih pretpostavki za održivu valorizaciju, te stvaranje drugih osnova za eventualno raspisivanje javnih poziva u ovom pravcu - istakao je predsjednik Vlade.


Kako je kazao, cilj Vlade je i da se konačno otpočne sa investicijama u cilju jačanja hotelskih kapaciteta koji su u prethodnom periodu bili predmet privatizacija, a koje nijesu realizovane.

- Kao primjer navodim lokalitet nekadašnjeg hotela Galeb u Ulcinju koji je nedavno dobio novog vlasnika, pa na tom mjestu u dogledno vrijeme očekujemo luksuzni hotel sa 5 zvjezdica, kakav Ulcinj i taj lokalitet i zaslužuju. Takođe, ističemo i da su polovinom ovog mjeseca otpočeli radovi na izgradnji posebne turističke atrakcije u vidu žičare Kotor - Lovćen, koja će donijeti ogromnu novu vrijednost našem turizmu i privredi, a gdje će biti zaposleno oko 100 ljudi - naveo je Abazović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.02.2024.  |  Energija

Istražujemo: Gde su danas pobednici aukcija za obnovljive izvore energije - Pupin najbrži, Kinezi stigli na Crni vrh

Uspešne, najbolje i najveće u regionu, primer za druge zemlje - ovo su samo neki od epiteta kojima su domaći i strani investitori i bankari ocenili aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije koje su u Srbiji održane prvi put prošle godine. Zadovoljstvo nije krilo ni Ministarstvo rudarstva i energetike, saopštivši da procenjena vrednost investicija svih elektrana iznosi 1,26 mlrd EUR. O ozbiljnosti dobijenih ponuda

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.