NavMenu

Pogledajte kako će izgledati Vojno-tehnički zavod u Kragujevcu - Izabrani pobednički radovi međunarodnog urbanističkog konkursa (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.07.2022. 11:02
Komentari
Podeli
Konkursni rad koji je dobio prvu nagradu (Foto: Grad Kragujevac/arsenal-kragujevac.com/Prinscreen)Konkursni rad koji je dobio prvu nagradu
Grad Kragujevac objavio je rezultate za međunarodni konkurs za urbanu obnovu i rehabilitaciju prostorne kulturno – istorijske celine Vojno tehničkog zavoda u Kragujevcu.

Od 14 radova koliko je učestvovalo u konkursu, žiri je odlučio da prvu nagradu u visini od 4 miliona dinara dodeli za rešenje autorskog tima kojeg čine Aleksandra Đorđević, Katarina Petrović, Marina Ilić i Nevena Balalić.

Rešenjem koje je osvojilo prvo mesto, predviđeno je formiranje 11 prostorno programskih celina, koje imaju dvojaku funkciju: stvaranje jasnih funkcionalnih celina i usmeravanje fazne izgradnje prostora usled mogućnosti samostalnog funkcionisanja.

Kako je navedeno u rešenju, zone se doživljavaju jasnim arhitektonskim izrazom, specifičnom tipologijom objekata, ali i uređenjem otvorenog prostora, doprinoseći stvaranju održivog područja na nivou celine.

Prostor je predviđen za edukaciju i igru, istraživačko razvojni centar, medija centar, edukaciju i rekreaciju i umetničku koloniju. Kako se dalje navodi u rešenju, predviđeni su i prostori za Analogni centar, Performans centar, Zastava centar i Digitalni centar.

U okviru Performans centra predviđeno je i smeštanje Fakulteta FILUM (Filološko umetnički fakultet), male koncertne sale, performans arene i Eksperimentalnog paviljona. Idejnim rešenjem planirani su i prostori za igru i expo.

Druga nagrada u visini od 2 miliona dinara pripala je firmi Arco projekt iz Beograda, dok je dobitnik treće nagrade u iznosu od milion dinara autorski tim u sastavu: Milena Vukmirović, Andreja Berić, Milutin Folić, Aleksandar Ćopić i Nadica Perović, navedeno je na sajtu grada.

Idejno rešenje za mašinsku radionicu (Foto: Grad Kragujevac/arsenal-kragujevac.com/Prinscreen)Idejno rešenje za mašinsku radionicu
Kad je u pitanju rešenje koje je osvojilo drugu nagradu, njime je u okviru kompleksa planiran Centar za mlade talente, FILUM - Odsek za muzičku umetnost, muzej automobila, novi biznis investicioni centar, kao i Objekat tehnološkog razvoja.

Gradska galerija i pozorište takođe su neke od građevina koje su idejnim rešenjem predviđene u okviru celine koja će obuhvatati aktivnosti vezane za kulturu, obrazovanje, poslovanje i sport.

Inače, Grad Kragujevac je u sklopu mera i aktivnosti na urbanoj obnovi i regeneraciji prostorno kulturno-istorijske celine Vojno-tehnički zavod, pokrenuo postupak za sprovođenje urbanističko-arhitektonskog konkursa sa ciljem da time započne dugoročni i sveobuhvatni proces obnove prostora koji je obeležio razvoj grada tokom poslednja dva veka.

- Urbana obnova i regeneracija ove prostorno kulturno-istorijske celine od izuzetnog značaja podrazumeva očuvanje, revitalizaciju, unapređenje, adekvatno korišdenje i prezentaciju objekataindustrijskog nasleđa i prostora u njihovom okruženju, a u cilju oživljavanja kompleksa, poboljšanja urbanističko-arhitektonskih, ekonomskih, ekoloških i socijalnih aspekata regenerisanog prostora, čime bi se ujedno poboljšala slika gradskog kulturnog predela i njegova prepoznatljivost na širem regionalnom, pa i međunarodnom nivou - navedeno je u konkursnom programu.



Fotogalerija
Vojno tehnički zavod Kragujevac
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.