Izvor: eKapija | Sreda, 20.07.2022.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Širi se Tehnološki park Beograd - U planu gradnja Centra za sazrevanje inovacija, novih laboratorija, trening sala i coworking prostora (FOTO)

(Foto: Screenshot/Grad Beograd/UP/Energoprojekt urbanizam i arhitektura)
U Tehnološkom parku Beograd u planu je gradnja još tri zgrade. Investitor izrade urbanističkog projekta planiranih zgrada je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, dok je nosilac izrade projekta kompanija Energoprojekt urbanizam i arhitektura iz Beograda.

Predmetna lokacija i objekti naučno - tehnološkog parka izgrađeni su na području oko Zvezdarske šume, jugozapadno od Instituta Mihajlo Pupin. Kompleks čini 5 objekata, zgrada za naučno - tehnološki rad, dva vezna objekta - čvorišta za vertikalnim i horizontalnim komunikacijama i centralni infrastrukturni objekat Naučno - tehnološkog parka Beograd.

Urbanističkim projektom planirana je izgradnja 3 nova objekta sa podzemnom garažom. Objekti su na nivou trećeg sprata međusobno povezani i predstavljaju novu celinu koja je u potpunosti odvojena od postojećih objekata kompleksa. Kako je navedeno u urbanističkoj dokumentaciji, svaki od objekata namenjen je za inovacionu delatnost kompanija, a pored toga planirani su i brojni zajednički sadržaji, kao što su Centar za sazrevanje inovacija, kantina, kafeterija.

(Foto: Screenshot/Grad Beograd/UP/Energoprojekt urbanizam i arhitektura)
Planirani objekti predstavljaju drugu i treću fazu izgradnje u okviru kompleksa. Prvu fazu čine već postojeći objekti u okviru kompleksa. Druga faza obuhvataće izgradnju objekta broj 1, koji je planiran kao trospratna građevina sa podrumom u kojem je smešteno 46 parking mesta. Na nivou prizemlja objekta projektovan je centar za sazrevanje inovacija sa kancelarijskim prostorom u prizemlju i na prvom spratu, "coworking" prostorom, kao i laboratorijama i trening salama.

Prvi i drugi sprat namenjeni su poslovnom prostoru za inovacione kompanije. Tu su predviđene i zajedničke prostorije, dok je treći sprat predviđen za kantine i kafe bar uz izlaz na zeleni krov. Ukupna bruto površina objekta iznosi 6.846,02 m2.

Faza 2 predviđa i proširenje parking prostora na parceli za nova 52 parking mesta.

U okviru faze 2 i 3 planirana je izgradnja drugog i trećeg objekta, iste spratnosti kao i u slučaju prvog objekta (Po+P+3). Podrumske prostorije u okviru ove dve zgrade imaju kapacitet sa ukupno 157 parking mesta. Objekti po svojoj funkciji imaju istu organizaciju kao i prvi objekat. Trećom fazom ubuhvaćeno je i smanjenje broja parkinig mesta na parceli (za ukupno 17 mesta), zbog izgradnje trećeg objekta sa pripadajućim izlazom iz garaže. Ukupna bruto površina ova dva objekta iznosi 13.173.86 m2.

(Foto: Screenshot/Grad Beograd/UP/Energoprojekt urbanizam i arhitektura)
Oblikovni koncept, kako se navodi u urbanističkom projektu, je savremen, a osnovna masa objekta koncipirana je kao klasična aluminijumska zid zavesa, zastakljena dvostrukim kaljenim laminiranim staklom, sa niskim koeficijentom prolaza toplote.

Naučno-tehnološki park je institucija koja pruža podršku startap kompanijama ili timovima kao i rastućim visokotehnološkim kompanijama u razvoju i komercijalizaciji proizvoda i usluga. U okviru kompleksa nalaze se objekti koji su građeni tokom 1989. i 1990. godine.

U okviru suterena postojećih objekata postoji 58 garažnih mesta. U samom kompleksu sa obe strane postojećih objekata postoji po jedan parking prostor sa po 38 parkiing mesta, kao i severozapadnom delu parcele, parking sa 45 parking mesta. U okviru kompleksa smeštena je i poslednja stanica javnog prevoza broj 66.

Projekat je na javnoj prezentaciji od 27. jula do 4. avgusta u zgradi Gradske uprave grada Beograda.

S. M.

Fotogalerija
Naučno-tehnološki park Beograd

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE