NavMenu

Češki ambasador o projektu "Avala film" - Plan je vraćanje u vrh filmske industrije, kao i 3.000 stanova

Izvor: N1 Ponedeljak, 18.07.2022. 14:05
Komentari
Podeli
(Foto: Printskrin/Google Maps)

Ambasador Češke Republike Tomaš Kuhta izjavio je za "Real estate magazin" da češka kompanija SEBRE planira rekonstrukciju kompleksa "Avala filma" i da ga vrati među glavne centre filmske produkcije u Evropi, kao i da je taj projekat 2019. godine dobio status "Projekta od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju". Uz filmski studio, kako je rekao, planirana je i izgradnja oko 3.000 stanova za 8.000 ljudi.

- Češki investitor, kompanija SEBRE, dolazi sa planom da filmski studio vrati među glavne centre filmske produkcije u Evropi, odnosno na mesto gde je Avala film pripadao do devedesetih godina prošlog veka. SEBRE je isplanirao modernizaciju i prenos znanja iz aktivnih evropskih filmskih studija, kao što je filmski studio Barrandov u Pragu. Cilj je proizvodnja novih filmova, kao i digitalizacija starih - naveo je Kuhta u intervju.

Kako je objasnio, čitav kompleks obuhvata više od 40.000 metara kvadratnih, pri čemu je predviđeno da zastareli ili nefunkcionalni objekti budu potpuno modernizovani.

- Projekat je dobio status ‘Projekta od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju’ u decembru 2019. godine - istakao je češki ambasador.

Dodao bih da je ulaganje u filmske studije povezano sa projektom rezidencijalnog naselja, sa posebnim naglaskom na visokom kvalitetu zaštite životne sredine.

- Autor stambene zone je istaknuti češki arhitekta Stanislav Fiala, nosilac niza priznanja u Republici Češkoj, među kojima su arhitekta godine, građevinski objekat godine, itd. Rezidencijalnim projektom predviđena je izgradnja oko 3.000 stanova za 8.000 ljudi, uključujući školu, obdanište i dom zdravlja - rekao je Kuhta.

Podsetimo, građanski aktivisti su tokom 2020. godine, za vreme ranog javnog uvida u urbanistički plan za prostor Avala filma, u više navrata protestovali, navodeći da izgradnja stambenog kompleksa na tom prostoru podrazumeva seču šume u Košutnjaku.


Vlasnik Avala filma je tada odgovarao da njihov plan izgradnje nije na prostoru na kojem se nalazi park Košutnjak, koji je u javnoj upotrebi, već na "zapuštenom prostoru", s druge strane Ulice kneza Višeslava, gde se trenutno nalaze filsmki studiji.

Gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je u septembru 2020. da seče šume na Košutnjaku neće biti, te da je Komisija za planove Skupštine grada zaustavila izradu plana za prostor Avala filma.

Iz pokreta Ne davimo Beograd tada je, međutim, saopšteno da su dobili odgovor gradskog Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove, u kome se navodi da je plan detaljne regulacije za Košutnjak još u proceduri.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.