Izvor: Dnevnik | Četvrtak, 03.03.2005.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vojvodina, Projekti za očuvanje Dunava, oživljavanje ritova i očuvanje eko-sistema

Očuvanje prirodnih resursa predstavlja značajnu kariku međunarodne saradnje u toku Dunava. Sve čvršćim povezivanjem s EU značajno su povećane i obaveze SCG u oblasti održivog razvoja, a brojni međunardni projekti pronalaze sve veće uporište u lokalnim vlastima, industriji i vodoprivrednim preduzećima.

Jedna od najvećih operacija očuvanja eko-sistema vodi se u kampanji za primenu nove tehnologije u rudnicima dunavskog sliva koji proizvode velike količine čvrstog i tečnog otpada. Osim stalnog zagađivanja pritoka i samog Dunava direktnim ispuštanjem otpadanih voda, česti su i veoma opasni proboji flotacijskih brana, kao što se desilo u Rumuniji. Ovaj projekat nazvan je B-O-R (Better Optained Rivers). Ima zadatak da stvori uslove za smanjenje zagađenja u dunavskom slivu kroz podizanje nivoa stručnog znanja i razvijanje svesti o mogućnosti održive rudarske proizvodnje primenom novih tehnologija, kao i obezbeđenjem zakonske i ekonomske podrške i podrške javnosti. Glavni nosilac realizacije projekta je Društvo mladih istraživača Bor.

Od posebnog značaja za Vojvodinu je projekat “Organska poljoprivreda – korak ka očuvanju dunavskog basena”. Projekat obuhvata tri područja koja su direktno ili indirektno vezana za reku Dunav, odnosno za zagađenja potekla od industrije i konvencionalne poljoprivrede u delu toka reke kod Beočina, Bečeja i Subotice. Glavni zadatak ovog projekta je da utiče na smanjenje upotrebe hemijskih materija koje se koriste u konvencionalnoj poljoprivredi i direktno zagađuju Dunav. Ovim projektom bi se prvi put na nacionalnom nivou predstavile mogućnosti zaštite dunavskog basena primenom principa organske poljoprivrede kao značajnog faktora zaštite i unapređenja životne sredine. Zvaničan naziv projekta je”DEFSCG mreža ka implementaciji Direktive za vode EU”.

Za tok Dunava u Vojvdini značajan je i projekat “Zelena mreža Vojvdine”, odnosno “Put ka smanjenju zagađenja gornjeg Podunavlja”. U pitanju je projekat edukacije u pet gradova gornjeg Podunavlja o koncentrisanim i rasutim izvorima zagađenja vodenih staništa koja dolaze od poljoprivrede i industrije. Cilj mu je stvaranje lokalnih mogućnosti za adresiranje problema redukcije nutrijenata i popunjavanje praznina u znanja lokalnih uprava i šire javnosti o problemima zagađenja, upravljanja vodama i zakonodavstva EU.

Značajan je i  projekat za očuvanje biodiverziteta kroz mudro upravljanje vlažnim područjima. Radi se o očuvanju specijalnog rezervata prirode gornjeg Podunavlja, koji predstavlja jedan od poslednjih velikih očuvanih plavnih kompleksa u Srbiji, kao i o Kopačkom ritu u Hrvatskoj i nacionalnom parku “Dunav–Drava” u Mađarskoj. Protežući se uz levu obalu, na površini većoj od 2.000 ha, on predstavlja stanište mnogobrojnih retkih i ugroženih vrsta flore i faune. Izgradnjom kanala i nasipa duž Dunava, više od polovine područja je ostalo odsečeno od Dunava i njegovih poplavnih voda i time prepušteno isušivanju i trajnom osiromašenju biodiverziteta. Zbog toga je pre više od deset godina počet projekat revitalizacije poplavnih područja. Dosta je već urađeno, a planira se i nastavak prokopavanja kanala i vraćanja vode u rit.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.