NavMenu

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti napravio novu listu rizičnih destinacija - Srbija u grupi srednje rizičnih

Izvor: TU magazin Četvrtak, 14.07.2022. 12:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/rottonara)Ilustracija
CDC (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) napravio je novu listu rizičnih destinacija globalno. Od sada oni svrstavaju destinacije širom sveta u četiri kategorije, gde su kategorije 1 i 2 definisane kao destinacije malog rizika od zaražavanja. U kategorijama 3 i 4 se nalaze destinacije sa visokim rizikom od mogućeg zaražavanja koronavirusom.

U kategorijama visokog rizika za putovanja nalaze se Bolivija, Liban, Peru i Tunis. Posebno je važno pratiti ove liste jer recimo Tunis već godinama važi za izuzetno traženu destinaciju među putnicima iz našeg regiona. Sve ove zemlje se nalaze u kategoriji 3, jer još uvek ne postoji nijedna zemlja u kategoriji 4. To znači da ove destinacije imaju više od 100 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika u poslednjih 28 dana.

U kategoriji 3 se nalazi većina zemalja, gotovo 50% sveta. Od 11. jula u kategoriji 3 nalaze se brojne popularne evropska destinacije. To su Francuska, Nemačka, Grčka, Irska, Italija, Holandija, Norveška, Portugal, Turska, Španija i Velika Britanija. U istoj kategoriji nalazi se i Srbija.

Kategorije 2 i 1 smatraju se umerenim, odnosno sa niskim rizikom za zaražavanje. Sve destinacije iz ovih kategorija prijavile su 50 do 100 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika u poslednjih 28 dana. Tu su Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina ili Poljska, prenosi Tumagazin.

Da bi bila svrstana u kategoriju 1, destinacija mora imati 49 ili manje novih slučajeva na 100.000 stanovnika u poslednjih 28 dana. Samo jedna destinacija je napravila dobar rezultat i našla se toj kategoriji, a to je Rumunija. Od ostalih zemalja treba izdvojiti Indoneziju, Indiju i Filipine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.