NavMenu

Todorović: Eksproprijacija u Pakovraću sada je u rukama sudova

Izvor: Morava Info Subota, 09.07.2022. 14:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sumanamul15/pixabay.com)Ilustracija
Grad Čačak je učinio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti kada je u pitanju eksproprijacija zemljišta na trasi auto-puta "Miloš Veliki" u Pakovraću i drugim mestima i sada je sve u ingerenciji sudova, izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Komentarišući proteste meštana Pakovraća, Todorović je rekao da će svi građani biti adekvatno obeštećeni, podsetivši da je 88% građana prihvatilo ponuđena rešenja o eksproprijaciji.

– Mi smo učinili sve što je do nas. Obaveza lokalne samouprave je samo da donese rešenja o eksproprijaciji i to radi naša imovinsko-pravna služba. Dalji postupak je sledeći: građani koji su zadovoljni potpisuju sporazum za isplate koju vrši država Srbija, u slučaju Pakovraća to su "Putevi Srbije", a na Moravskom korodoru JP "Koridori Srbije". Oni koji nisu zadovoljni, svoje pravo i pravdu traže na sudu – rekao je Todorović novinarima.

On je naveo da je u slučaju Pakovraća ostalo 10 rešenja, odnosno domaćinstava, koji ono što smatraju da im pripada potražuju sudskim putem.

– Ima ih više na sudu, ali među njima su i neki koji su prihvatili cenu zemljišta, ne i objekata. Ja se nadam da će oni to svoje pravo i ostvariti, ali projekat koji je od državnog interesa ne može da stoji. Nadam se da će se to prevazići što pre, ali se tu sve obaveze lokalne samouprave završavaju – navodi gradonačelnik.

Napominje i da je obavljeno više razgovora sa nezadovoljnim građanima na licu mesta, u Pakovraću.

– Učinili smo sve da Osnovni sud u Čačku opredeli više postupajućih sudija umesto dvoje. Oni su nam izašli u susret, naravno ne prejudicirajući bilo kakve presude, i četvoro sudija je presuđivalo u tim predmetima. Na neke od presuda građani su zadovoljni, na neke ne. Naravno da svi imaju prava na žalbu. Predmeti su na višoj instanci i čeka se odluka Višeg suda.

Todorović ističe da "apsolutno nije za primenu bilo kakve sile", ali da će objekti svakako biti uklonjeni, s tim što, kako je naveo, građani neće ništa izgubiti jer će biti adekvatno obeštećeni.

– Veštaci su veštačili i zemljiše i objekte i kako sud bude presuđivao taj novac će svakako biti isplaćen. Koliko ja znam, 88% rešenja je dobilo saglasnost vlasnika parcela i objekata, ostalo je tih 12 procenata koji su na sudu. Ponavljam, nije rešenje da se prinudno iseljavaju, ali moraju da shvate i siguran sam da to razumeju bez obzira na opravdan strah, da će biti isplaćeni. Međutim, novac ne opredeljuje grad Čačak niti bilo koja druga lokalna samouprava, već u ovom slučaju "Putevi Srbije". Svo nezadovoljstvo je u suštini zbog brzine isplate. Zaista niko ne može da potpiše saglasnost ako su ta veštačenja u nesaglasju sa Zavodom za veštačenja iz Beograda. Ja razumem i građane jer su u međuvremenu porasle cene zemljišta i objekata zbog situacije u Ukrajini. Ja se nadam da će Viši sud što pre doneti odgovarajuće presude. Država, naravno, neće bežati od toga da građanima isplati sve što treba, ali sam projekat izgradnje auto-puta Čačak – Požega mora da se nastavi – naglašava on.Todorović je podsetio da je Grad Čačak rešenja o eksproprijaciji doneo na zahtev "Puteva Srbije" i Ministarstva građevinarstva.

– Građevinska dozvola za auto-put postoji. Dakle, objekti moraju biti uklonjeni. Kojom brzinom, sud presuđuje, to nije do nas. Novac svakako postoji za isplatu objekata i zemljišta. Ja se nadam da će to biti isplaćeno što pre i da će ljudi biti nadomešteni za ono što gube, ali država mnogo dobija. Ponavljam da su građani u 88 odsto slučajeva bili saglasni sa rešenjima o eksproprijaciji. I ostatak će biti regulisan, u kom vremenskom intervalu to ne mogu da vam kažem – zaključio je gradonačelnik Čačka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.02.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Ovako će izgledati prvi srpski restoran iz čuvenog lanca Džejmija Olivera - "Jamie's Italian" otvara se u aprilu (FOTO)

Početkom aprila Beograd će biti bogatiji za još jedan hedonistički kutak i to onaj koji privlači veliku pažnju od trenutka kada je najavljen. U pitanju je prvi srpski restoran iz čuvenog lanca Džejmija Olivera -"Jamie's Italian". Nalaziće se u Beogradu na vodi, u Hercegovačkoj 14, a prostiraće se na 400 kvadratnih metara. Projektovano je i 250 m2 terase. Za ideju da se kuhinja poznatog kuvara implementira u lokalnom kontekstu kroz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.