NavMenu

Plan za bolji vazduh u Novom Sadu - Urediti saobraćaj, podići parkove, podstaći biciklizam...

Izvor: Radio 021 Petak, 08.07.2022. 10:46
Komentari
Podeli
(Foto: Google Maps/screenshot)
Novosađani od 7. jula, mogu da se upoznaju sa Nacrtom plana kvaliteta vazduha u Gradu Novom Sadu za period 2022-2026. godine, kojim se definišu buduće mere, stare i nove, za bolji vazduh.

Ovaj dokument je osnovni strateški dokument koji će poslužiti prilikom donošenja svih drugih akata o zaštiti životne sredine, a naročito u pogledu kvaliteta vazduha.

Izradila ga je i na uvid stavila Gradska uprava za zaštitu životne sredine, a na javnim uvidu će biti do 5. avgusta. Uslediće javna rasprava istog dana, 5. avgusta u 12 sati , u Skupštini grada, a do tada svi građani, stručna javnost, organizacije i organi mogu da podnesu primedbe i sugestije.


Šta piše u nacrtu plana?

Nacrt ovog plana sumira situaciju u Novom Sadu od 2017. godine do danas, zaključujući koji su najveći zagađivači, gde se meri kvalitet vazduha, kakav je prethodnih godina i šta je potrebno učiniti da bi bio bolji, a u situaciji u kojoj Novi Sad ima sve više stanovnika i prolazi kroz brojne promene.

Glavni izvori zagađenja vazduha u gradovima kao što je Novi Sad su produkti sagorevanja goriva u domaćinstvima, u industriji, toplanama, individualnim kotlarnicama i ložištima, ali i saobraćaj, građevinska delatnost, neodgovarajuće skladištenje sirovina, deponije smeća i loš nivo javne higijene.

U urbanom jezgru Novog Sada, naročito u periodu trajanja grejne sezone (od oktobra do aprila) značajne izvore zagađenja predstavljaju kotlarnice, naročito lokacije sa skoncentrisanim individualnim ložištima građana koje su locirane pretežno u obodnim delovima grada. Takođe, prisutno je i konstantno zagađenje poreklom od saobraćaja.
Prema stručnjacima, osnovni izvori emisije zagađujućih materija u vazduh na teritoriji Grada Novog Sada saobraćaj (putnički automobili, javni prevoz i transportni saobraćaj), energetika (kotlarnice, individualna ložišta), mali i srednji proizvodni procesi (pekare, priprema brze hrane, roštilj), pojedini industrijski objekti i poljoprivreda (korišćenje sredstava za zaštitu sa zemlje i iz vazduha). U pojedinim delovima Novog Sada, gde je evidentiran veći broj individualnih ložišta, građani koriste različite vrste goriva nepoznatog porekla.

Za kvalitet vazduha bitan je i kvalitet goriva na koje motorna vozila idu, sagorevanje u motorima u odnosu na starost vozila, gustina saobraćaja, ulična infrastruktura i urbanistička rešenja koja poboljšavaju ili pogoršavaju kvalitet života.

U nacrtu ovog plana zaključuje se da postoje dugoročne mere koje utiču na kvalitet vazduha i one su konstantne za svaki grad, pa i za Novi Sad. To su: zonsko planiranje, ozelenjavanje, ograničenje visine stambenih i poslovnih zgrada, te redovno čišćenje i pranje ulica i puteva.

Kad govorimo isključivo o saobraćaju, trajne, ali konkretne mere obuhvataju zamenu standardnih raskrsnica kružnim tokovima, proširenje zona sa ograničenjem saobraćaja, adekvatan gradski prevoz sa prihvatljivim voznim parkom, povećanje broja parkinga i poboljšanje načina parkinga, proširenje pešačkih zona i biciklističkih staza i više zona usporenog saobraćaja.

- Na teritoriji Grada Novog Sada dosta se uradilo u oblasti unapređenja upravljanja saobraćajem. Postoji još uvek mogućnost smanjenja broja standardnih raskrsnica povećanja drumskih zaobilaznica, mogućnost povećanja broja zona sa saobraćajnim ograničenjima, unapređenja ponude i kvaliteta javnog prevoza, poboljšanja održavanja čistoće transportnih, građevinskih i poljoprivrednih mašina koje učestvuju u saobraćaju, povećanja broja parkirališta, broja pešačkih zona, kao i mogućnost povećanja broja, odnosno adekvatno povezivanje biciklističkih staza u jedinstven sistem biciklističkih staza - poručuju autori ovog nacrta.

Kad je reč o toplifikaciji, gasifikaciji i upotrebi obnovljivih izvora energije, u Novom Sadu još uvek postoje delovi grada koji nemaju galjinsko grejanje. Zato je u planu proširivanje mreže daljinskog sistema grejanja, ali i promocija prirodnog gasa kao izvora toplotne energije.

U postojećim kotlarnicama potrebno je obezbediti što kvalitetnije energente, a u građevinarstvu se što više baviti termoizolacijom kao merom za smanjenje utroška gorivnog materijala.

U sistemu merenja zagađenja navodi se potreba da se pažljivije i ciljano meri zagađenje, naročito ono od motornih vozila na gradskim raskrsnicama, što može da utiče na izmene režima saobraćaja i na uvođenje takozvanih "ekoloških" semafora na kritičnim mestima (semafori koji obaveštavaju o trajanju crvenog svetla i podstiču na gašenje motora tokom čekanja).

Predviđaju se i stacionarni prečistači vazduha u objektima u kojima borave stariji, bolesni i deca, a koji su blizu udarnih saobraćajnica.

Ono što bi, prema ovom nacrtu, nadležnima u Gradu moglo biti u planu u narednim godinama je nastavak subvencionisanja olakšica za energetsku sanaciju zgrada, upotrebu obnovljivih izvora energije i promociju biciklizma kao zdravijeg stila života. Preduslov za promociju biciklizma je, naravno, izgrađena infrastruktura.

Upravljanje otpadom je izuzetno veliko pitanje, a naročito je bitno sanirati novosadsku nesanitarnu deponiju.

Međutim, u gradu postoji mnoštvo drugih divljih deponija - čak 30 nelegalnih divljih deponija čijim se redovnim uklanjanjem privremeno rešava problem, ali ne predstavlja trajno rešenje.

Ozelenjavanje je takođe izuzetno bitna mera gde je potrebno ozeleniti što veći prost u gradu, postavljati zelene pojaseve i drvorede, ali i parkovske površine, što je mera koja se planira u 2023. godini.

Još jedna od mera u budućnosti biće i izgradnja veće infrastrukture za električna vozila, povećanje broja punjača u javnim garažama, te omogućavanje olakšica za parkiranje električnih i hibridnih vozila.

Ono što se navodi kad ideja je mešovita zona saobraćaja u Novom Sadu, u kojoj bi se kretanje dozvolilo samo pešacima i vozilima javnog prevoza sa niskom emisijom zagađujućih materija.

Specifičan cilj je povećanje broja biciklista u Novom Sadu, kao mera koja je vremenski neograničena. Osim izgradnje infrastrukture, u planu za 2023. godinu je i projekat javnih bicikala "Parkiraj i vozi", o kojem još uvek nema više detalja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.