NavMenu

Mikropreduzeća za sakupljače sekundarnih sirovina - Otvoren prvi "Swift" reciklažni centar u Beogradu vredan 2,2 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 10.12.2010. 09:47
Komentari
Podeli

U mirijevskom Orlovskom naselju juče je otvoren prvi reciklažni centar kao deo projekta "Swift", koji implementiraju Svetska zdravstvena organizacija, Međunarodna kancelarija za migracije i Kancelarija za projektne usluge.

Svrha "Swift" projekta, za koji je Vlada Kraljevine Norveške ukupno donirala 2,2 mil EUR, jeste da obezbedi zdraviji život kreiranjem održivog zapošljavanja i dohotka za sakupljače sekundarnih sirovina, organizovanjem neprofitnih, mikropreduzeća, tzv. "Swift" centara, u kojima će se otpad sakupljati, sortirati i tretirati. Na taj način će neformalni sakupljači sekundarnih sirovina, pre svega romska populacija, dobiti mogućnost za formalno zapošljavanje i legalizaciju svog rada.

– Dostojanstven čovek je onaj koji ima radno mesto, zdravstvenu knjižicu i čija deca idu u školu. Prodajom svojih proizvoda, koji su već sada obezbeđeni ugovorima, pripadnici ovog naselja, pre svega romske nacionalnosti, koji će raditi i samostalno upravljati centrom, ostvaruju pravi put napred. Kao predsednik Nacionalnog saveta za inkluziju Roma, zahvaljujem Norveškoj, koja je po ko zna koji put pokazala velikodušnost, ali isto tako Ministarstvu za životnu sredinu, gradu Beogradu i opštini Zvezdara, gde sam i sam rođen i čime se ponosim – rekao je na otvaranju centra Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije.

- Prvih 12 zaposlenih u reciklažnom centru, dobijanjem zdravstvenog osiguranja, koje do sada nisu imali, biće oni koji će stanovnicima Orlovskog naselja pružiti informaciju gde mogu da se prijave, kako da ostvare pravo na zdravstveno osiguranje, obrazovanje i na taj način delovati kao medijatori - rekao je Periša Simonović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Ovaj reciklažni centar nalazi se u ulici Đanga Rajnharta, a očekuje se da projekti zažive u još dve opštine u Beogradu, na Čukarici i u Rakovici. Reciklažni centar je registrovan, trenutno ima 12 zaposlenih, a saradnja je već uspostavljena sa pojedinim velikim i malim preduzećima, i to ne samo u opštini Zvezdara. Ova saradnja podrazumeva ne samo obezbeđivanje otpada već i korišćenja usluga čišćenja i drugih oblika rada "Swift" centra.

Centar za formalno prikupljanje i separaciju otpada smešten je u montažnoj hali površine 200 kvadratnih metara sa dodatnim sanitarnim i kancelarijskim prostorijama, gde će se odvijati sve aktivnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

21.04.2024.  |  Vesti

Sporazum sa MMF-om biće produžen na još najmanje dve godine

21.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.