NavMenu

Kako do saune u sopstvenom domu - Odaberite prostor i za pet dana uživajte u ugođaju

Izvor: eKapija Petak, 08.07.2022. 11:35
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / nkaminetskyy)
Spa i wellness već su uveliko u ponudi hotela, banja i namenskih centara, a biraju ih svi oni koji žele da se opuste od stresa ili jednostavno da ugode sebi. Ipak, otišlo se korak dalje, pa na specijalan tretman ne morate da odlazite iz svog doma.

Naime, izgradnja sauna u domovima beleži kontinuiran porast na domaćem tržištu. Kako za eKapiju kažu u kompaniji Wellness House, koju je 2013. godine osnovala firma Vasa trejd doo iz Ražnja, od pojave korone znatno se uvećalo interesovanje za izgradnju wellness sadržaja u kući.

- Za ovaj vid oaze opredeljuju se apsolutno svi koji imaju neiskorišćen, ili pak loše iskorišćen prostor, bez obzira na to da li žive u stanu ili kući. U skladu sa budžetom potražnja se svodi na "osnovne" sadržaje ili proširene sadržaje i više različitih wellness prostorija (tepidarijumi, slane sobe, parna kupatila, tuševi doživljaja i slično) - kaže Valentina Jovanović.

Dodaje da se klijenti najčešće opredeljuju za izradu suve finske i infracrvene saune, a ređe za izradu bio saune.

- Naša preporuka je uvek u skladu sa afinitetima klijenata i mogućnostima prostora koji imaju na raspolaganju za sadržaje, te je svaka ponuda individualna. Naša opšta preporuka je da prostor treba biti minimalno 1,5x1m u osnovi, a svakako je poželjno i više - napominje.

_____________________________________________________________________________________________________________

Finska sauna je prostorija izgrađena od drveta i zagrejana uz pomoć posebne peći na temperaturi između 80 i 110°C. Obično koriste suvu toplotu, sa relativnom vlagom koja je često između 10% i 30%. Kako temperatura kože raste, nastaje i intenzivno znojenje. Otkucaji srca se povećavaju kada telo pokušava da se ohladi.

Infra sauna je sauna izrađena od drveta Aspen, Abasi ili finska omorika sa prosečnom temperaturom od 40 do 55ºC. Zagrevanjem infra grejača u infra sauni pruža se osećaj posebnog iskustva koji stvara dodatnu energiju, podiže efikasnost i koncentraciju. Specifičan miris infra saune u kombinaciji sa mirisom drveta dodatno doprinosi oslobađanju stresa.

Bio sauna predstavlja kombinaciju saune i parnog kupatila. Efekti bio saune pospešuju se dodatkom arome eukaliptusa ili drugog lekovitog bilja. Bio sauna je izuzetno pogodna za osobe kojima je suva finska sauna pretopla, a parno kupatilo prevlažno. Ovakav tretman povoljno deluje na krvotok i opušta telo na ugodan način, bez preteranih napora.
_____________________________________________________________________________________________________________

Ističe i da nikakvi posebni preduslovi nisu potrebni za izradu saune. Sve što je poterbno je da je oformljen prostor sa građevinskim otvorom za vrata, odnosno portal (stakleni panel ili više njih po želji), dovod struje (kabla) dužine dva metra sa koga se vrši snabdevanje elektro instalacija saune, a pod saune potrebno je obložiti keramikom i soklom od 8-10 cm.

- Sama izrada saune vrši se na licu mesta (zajedno sa povezivanjem i puštanjem u rad), a rok izrade je četiri do pet radnih dana. Izradi, odnosno početku radova, prethodi kupovina materijala i usklađivanje termina sa investitorom, koji se usklađuju spram trenutnog obima posla i želje investitora – navodi Jovanovićeva.

Infra crvena saunaInfra crvena sauna

Kada je reč o ceni, nju određuje više faktora: veličina saune, odabir obloge (Finska omorika, Aspen, Abashi, Termowood), vrata ili stakleni portal, električna peć ili peć na drva, dodatna oprema (himalajske cigle, dekorativni kamen, oblaganje spoljnih zidova, automatski raspršivač arome i tako dalje).

- Osnovnu saunu, dimenzija 2x1,5m u osnovi, sa dve klupe (+maske+nasloni),podnom rešetkom, vratima - kaljeno staklo 8mm, peći Harvia Wega 4,5kW sa spoljnom komandom u oformljenom prostoru možete dobiti za okvirno 3.100 - 3.800 EUR bez PDV-a u zavisnosti od odabira obloge - kaže sagovornica eKapije.

Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.02.2024.  |  Agro, Finansije

Srpska prehrambena industrija potpisala ugovore vredne 11 mil EUR na sajmu Gulfood 2024 u Dubaiju

Više od 2.200 sastanaka u okviru Nacionalnog paviljona Srbije, osam potpisanih predugovora i ugovora, novi izvozni poslovi vredni preko 11 mil EUR, prvi su rezultati učešća kompanija iz Srbije na Međunarodnom sajmu prehrambene industrije Gulfood 2024 koji je održan u Dubaiju, saopštila je Privredna komora. Na ovoj prestižnoj smotri svetskih proizvođača hrane, u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) i Razvojne agencije Srbije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.