NavMenu

Modni brend C&A odlazi iz Srbije?

Izvor: Beta/B92 Sreda, 06.07.2022. 15:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: fiphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Modni lanac C&A sprema se da ode iz Srbije. "Blic biznis" piše da je "više sagovornika potvrdilo je kako je menadžmet, na sastanku u ponedeljak, obavestio oko 130 radanika da je pitanje dana kada bi firma mogla da se zatvori".

"Blic Biznis" prenosi da iza cele priče navodno stoje mahinacije ovog prodajnog lanca koji je u Srbiju došao 2012, a da je postupak pokrenula Uprava carina.

BBC na srpskom preneo je saznanje da je C&A Moda RS doo podnela Privrednom sudu u Beogradu predlog za pokretanje stečajnog postupka 5. jula 2022. godine.

Uvidom u portal Pravosuđa Srbije, dela sajta Ministarstva pravde, vidi se da je predlog o stečajnom postupku podnet u utorak, 5. jula, prenosi B92.

Iz kompanije C&A kažu da su postali "meta organizovane carinske prevare".

- Kompanija C&A Srbija nema drugi izbor nego da danas proglasi insolventnost. Počinioci su sistematično počinili više od 300 prevarnih radnji kojima se krše carinski propisi Republike Srbije - navodi se u saopštenju.

Dodaju da ova odluka utiče na 14 prodavnica i oko 135 zaposlenih u Srbiji.

U saopštenju se dalje navodi da je kompanija C&A Srbija meta organizovane carinske prevare čiji je počinilac jedan od njenih poslovnih partnera, kao i drugi počinioci koji su i dalje nepoznati. Nemački tekstilni gigant objašnjava da su navedeni počinioci sistematično obavili više od 300 radnji prevarnog uvoza u periodu 2014–2021. godine, zloupotrebljavajući logo kompanije C&A, pogodnosti carinskog statusa i ovlašćenja za zastupanje carinskog predstavnika kompanije C&A u Srbiji.

Krivično delo je otkriveno u oktobru 2021. kada je kompanija C&A prvi put obaveštena o tom prevarnom uvozu od strane carinskih organa Republike Srbije.

- Nakon nekoliko meseci istrage i uprkos dokazima kojima se učvršćuje stav da C&A Srbija ne treba da snosi posledice tog krivičnog dela, carinski organi Republike Srbije zauzeli su stav da je kompanija C&A Srbija odgovorna za plaćanje carinskih dažbina za robu koja je deklarisana u okviru prevarnog uvoza. Nakon temeljne analize situacije upravljački tim kompanije C&A Srbija zaključio je da ne može odgovorno snositi rizike daljeg osporavanja pravne pozicije koju zastupaju organi Republike Srbije. S obzirom na finansijski opseg zahteva usmerenih protiv kompanije C&A Srbija, upravljački tim je bio primoran da danas proglasi insolventnost - poručuju iz te kompanije.

Dalje postupke, zaključuju, obrađivaće imenovani stečajni upravnik, prenosi B92.

- Ovaj razvoj događaja ni na koji način se ne tiče drugih tržišta na kojima posluje C&A -kažu iz ove kompanije koja je u Srbiju došla 2012. godine.

Kompanija C&A posluje u 14 filijala širom Srbije, uglavnom u šoping centrima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.