NavMenu

SAS Scandinavian Airlines zatražio stečajni postupak

Izvor: Aviatica Utorak, 05.07.2022. 15:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Faiz Zaki/shutterstock.com)Ilustracija
Aviokompanija SAS Scandinavian Airlines, koja posluje kao zajednička nacionalna avio-kompanija Norveške, Danske i Švedske, upravo je pokrenula stečajni postupak pred američkim privrednim sudom, izveštava portal Aviatica.

Iz ove kompanije su saopštili da su se obratili sudu u SAD kako bi dobili zaštitu od prinudne naplate poverilaca prema poznatom članu 11. (Chapter 11) američkog zakona o finansijskom restruktuiranju.

U ovoj kompaniji veruju da će stečajni postupak, ukoliko im bude odobren, pomoći da se sprovede plan transformacije kompanije prema nedavno usvojenom planu SAS FORWARD.

Navedeno je da će kompanija nastaviti da posluje neometano i da stečajni postupak neće ugroziti planirane avio-operacije.

Kao jedan od razloga za prijavu stečajnog postupka u SAS-u navode upravo objavljeni štrajk pilota koji je praktično paralisao kompaniju. Na stotine letova je otkazano ili će biti u narednim danima, a strahuje se da bi čak polovina svih planiranih letova mogla da bude dovedena u pitanje. Na desetine hiljada putnika će biti pogođeno štrajkom za koji sindikat pilota kaže da je bio neizbežan nakon što nije postignut dogovor sa upravom kompanije.

Kako se nezvanično spekuliše u javnosti osnovni problem je nastao kada je SAS počeo da traži pilote preko outsource agencija kojima bi davao daleko niže plate od onih koje su sada aktuelne. Piloti koji su napustili kompaniju kao tehnološki višak tokom pandemije koronavirusa Covid-19, imali su očekivanje da će menadžment prvo pozvati njih da se vrate na posao posebno nakon što su pristali na snižavanje plate. To se nije desilo i uprava skandinavskog avio-prevoznika se opredelio za još jeftinije rešenje.

Kompanija SAS se u poslednje vreme bori sa likvidnošću, a nedavno se pojavila informacija da će u sklopu plana za restruktuiranje kompanije norveška vlada otkupiti deo duga od nešto preko 150 mil EUR, koji će pretvoriti u privremeno suvlasništvo u kompaniji. Danska vlada je izglasala nastavak finansiranja SAS-a kao i do sada, dok je švedska vlada odbila dalje da učestvuje u finansiranju posrnule kompanije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.