NavMenu

Francuska zabranjuje korištenje reči poput "odrezak", "burger" ili "kobasica" za vegetarijanske proizvode

Izvor: B92 Utorak, 05.07.2022. 14:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Fabricio Macedo Photos)Ilustracija
Francuska će postati prva evropaksa država koja će zabraniti korišćenje reči poput "odrezak", "burger" ili "kobasica" za vegetarijanske prehrambene proizvode, prenosi B92 pisanje Poslovnog dnevnika.

Naime, zabrana oko koje su se francuski političari složili još 2020. godine, stupiće na snagu u oktobru ove godine.

- Neće biti moguće koristiti sektorski specifičnu terminologiju tradicionalno povezanu s mesom ili ribom za proizvode koji ne pripadaju životinjskom svetu i koji u suštini nisu uporedivi - pojašnjeno je u uredbi.

Ova uredba odnosiće se samo na proizvode iz Francuske, a najveće udruženje poljoprivrednika u zemlji FNSEA smatra da uredba ne ide dovoljno daleko jer otvara vrata da se uvozna roba tako deklariše.

FNSEA smatra da bi sličnu odredbu trebalo uvesti i na evropskom nivou. Međutim, Evropska komisija je pre dve godine odbila takav predlog. Neki termini, kao što su "puter", "mleko" i "sir", već su zaštićeni na evropskom nivou i ne mogu se koristiti za označavanje vegetarijanskih proizvoda.

Međutim, "burger" može imati i svoju biljnu alternativu. Tržište vegetarijanskih i veganskih prehrambenih proizvoda je snažno poraslo poslednjih godina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.