NavMenu

Najavljeno osnivanje zajedničke digitalne platforme turističke ponude u okviru Otvorenog Balkana

Izvor: eKapija Utorak, 05.07.2022. 13:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hafakot/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija i Albanija će, zajedno sa Severnom Makedonijom, u okviru inicijative Otvoreni Balkan napraviti zajedničku digitalnu platformu turističke ponude, izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić posle sastanka sa ministarkom turizma i životne sredine Albanije Mirelom Kumbaro Furki.

Ministarke turizma su, takođe, najavile stvaranje zajedničkog regionalnog centra za rešavanje problema nedostatka radne snage u tom sektoru.

Matić je, na konferenciji za medije u Palati Srbija, ukazala na to da je ovo prvi operativni sastanak dveju ministarki nakon potpisivanja Memoranduma u saradnji u oblasti turizma u Ohridu, na kojem su dogovoreni konkretni koraci za narednu saradnju.

Ona je prenela da je sa koleginicom iz Albanije razgovarala o unapređenju saradnje i zajedničkom nastupu na trećim tržištima, a posebno kada je reč o turističkoj ponudi za Kinu i druge azijske zemlje.

Prema njenim rečima, Air Serbia planira krajem godine da uspostavi direktne letove za Kinu, pa bi zajednički nastup na tim tržištima značajno povećao broj dolaska stranih turista.


Matić i Kumbaro Furki su ocenile da je naročito u sektoru turizma i trgovine ključno regionalno povezivanje za postizanje uspeha.

Furki je prenela da je ove godine u prvih pet meseci u Albaniji zabeleženo povećanje od 55% dolaska turista iz celog sveta, kao i da je u prva četiri meseca bilo i turista iz Srbije.

Ona je napomenula da tek predstoji špic sezone i izrazila očekivanje da će ti rezultati biti još bolji, preneo je sajt Vlade Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.