NavMenu

Oznaka porekla i za neprehrambene proizvode

Izvor: Politika Utorak, 05.07.2022. 08:29
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Keni)
Oznaku geografskog porekla u EU do sada su mogli da dobiju samo originalni i autohtoni poljoprivredni proizvodi, a uskoro bi tu šansu mogli da dobiju i oni koji ne proizvode hranu. Evropska komisija nedavno je predstavila novi zakon, na koji se čekalo godinama.

– Oznaka će učiniti takve proizvode atraktivnijim za kupce, a takođe će onemogućiti krivotvorenje – izjavila je evroparlamentarka Biljana Borzan i članica Odbora za zaštitu potrošača, koja je najavila uspostavljanje sistema oznaka EU i za zaštićene nepoljoprivredne proizvode.

Hrvatska bi, kako najavljuje, u tom sektoru mogla da kandiduje slavonski zlatovez, brački kamen ili pašku čipku. Srbija, takođe, ima nekoliko proizvoda s nacionalnom oznakom geografskog porekla koji nisu iz sektora hrane. Tako da bismo za sada mogli da konkurišemo u EU, recimo, s pirotskim ćilimom, ručno rađenim peškirima šabačkog kraja, grnčarijom Zlakusa, odećom Sirogojno.

Kako je objavljeno, postojeći sistem za poljoprivredne proizvode ostvaruje 54,3 mlrd EUR svake godine. Borzanova je istakla da je cilj da se ista prilika da i onima koji proizvode nepoljoprivredna tradicionalna dobra. Prema Zelenoj knjizi EK iz 2014, tim sistemom bi se otvorilo više od četiri miliona novih radnih mesta, i to u najsiromašnijim delovima Evrope. Dve trećine regija iz kojih potiču takvi proizvodi imaju stopu siromaštva ili nezaposlenosti iznad 20%.

– Oznaka će učiniti takve proizvode atraktivnijim za kupce, te će onemogućiti krivotvorenje. Danas imamo mnogo takvih falsifikata na tržištu – rekla je Borzanova i navela primer u Hrvatskoj, gde se na tržištu nalazi lažni brački kamen. Kako je objasnila, autentične predmete od tih materijala proizvode uglavnom male firme koje teško ulaze u skupe i dugotrajne pravne bitke s falsifikatorima.

– Kažu da gube 40 odsto prihoda samo kroz sporove s nelojalnom konkurencijom koja obmanjuje potrošače. Litvanska industrija lanenog tekstila se, recimo, potpuno ugasila zbog krivotvorenja – istakla je ona. Centar za evropske politike svojevremeno je objavio da brojni ekonomski pokazatelji upućuju da registrovanje simbola kvaliteta, kao što su zaštićeno ime porekla, geografska oznaka i garantovano tradicionalni specijalitet, obično dovode do povećane sposobnosti proizvođača da se nadmeću na tržištu.

U EU postoji jedinstvena baza takvih proizvoda. Kupci, najčešće velike trgovinske kompanije ili vlasnici specijalizovanih prodavnica, imaju mogućnost da direktno kontaktiraju s proizvođačima.

Postojeći sistem za poljoprivredne proizvode ostvaruje 54,3 mlrd EUR svake godine. Cilj je da se ista prilika da i onima koji proizvode nepoljoprivredna tradicionalna dobra.

Proizvođači iz Srbije, budući da nismo članica EU, moraju da prođu kroz dvostepenu registraciju. Najpre na nacionalnom nivou, a potom u još jednom, ukoliko žele da obezbede oznaku porekla i za tržište unije.

Oznaka geografskog porekla inače je značajno marketinško sredstvo koje ovlašćenom korisniku garantuje prednost u odnosu na konkurenciju na tržištu, pošto podrazumeva kontrolisan i poseban kvalitet proizvoda i njegovo poreklo.

Na ovaj način označavaju se prirodni proizvodi (voda, kamen), poljoprivredni (kupus, beli luk, malina itd.), prehrambeni proizvodi (sir, kulen, kobasica itd.), industrijski proizvodi (pivo i sl.), proizvodi domaće radinosti (ćilim, vez itd.) i usluge. Najveći broj proizvoda obeležen oznakama geografskog porekla jesu poljoprivredni i prehrambeni proizvodi.

Ugled pirotskog ćilima je poznat, dičimo se ovim brendom, ali je malo poznato da ćilimarstvo, bez pomoći države, neće moći da opstane, pa je i pitanje šta ćemo od autohtonih proizvoda moći da ponudimo u Evropi. Interesantno je da je jedina zaštićena usluga u Srbiji Čigota – Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i metabolizma na Zlatiboru. Imamo zaštićenih i nekoliko prirodnih mineralnih voda, izveštava Politika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.