NavMenu

Majdanpek traži firme za sprovođenje mera energetske sanacije stambenih objekata

Izvor: Danas Ponedeljak, 04.07.2022. 13:04
Komentari
Podeli
(Foto: Gerd Altmann from Pixabay)

Za sprovođenje mera energetske sanacije stambenih objekata u opštini Majdanpek ove godine je na raspolaganju 20 miliona dinara, i sredstva subvencija namenjena su za unapređenje termičkog omotača, termotehničkih instalacija i ugradnju solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode. Javni konkurs za učešće privrednih subjekata u sprovođenju predviđenih mera energetske sanacije ističe 7. jula.

Javni konkurs raspisan je radi izbora privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom, uslugama i radovima na energetskoj sanaciji stambenih objekata, a sprovodi se u okviru realizacije mera energetske sanacije stambenih stambenih objekata na teritoriji opštine Majdanpek u 2022. godini.

Mere energetske sanacije porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada koje će biti sufinansirane, odnose na unapređenje termičkog omotača, termotehničkih instalacija i ugradnju solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode.

U opštinskom budžetu je za ove namene opredeljeno ukupno 20 miliona dinara, 10 miliona su sredstva opštine, a drugih 10 miliona Uprave za podsticanje i unapređenje energetske efikasnosti Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije.

Subvencije se odnose na zamenu spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača odgovarajućim termičkim svojstvima prema negrejanim prostorijama, za porodične kuće i stanove, kao i stambene zgrade.

Mere energetske sanacije odnose se i na postavljanje i nabavku materijala za termičku izolaciju porodičnih kuća i stambenih zgrada, nabavku i instalaciju kotlova na prirodni gas i/ili biomasu (drvni pelet, briket, sečka) odnosno zamenu postojećih efikasnijim za porodične kuće i stanove, kao i stambene zgrade.

U porodičnim kućama i stanovima i stambenim zgradama ovim merama obuhvaćena je i zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela-radijatora i pratećeg pribora.


U porodičnim kućama biće subvencionisana nabavka i ugradnja toplotnih pumpi i prateće instalacije grejnog sistema, kao i nabavka i ugradnje solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode za grejanje sanitarne potrošne tople vode i prateće instalacije grejnog sistema za porodične kuće.

Kako navode nadležni, mere energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova sprovode se kroz saradnju sa direktnim kotrisnicima – privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom, uslugama i radovima na energetskoj sanaciji stambenih objekata, a krajnji korisnici bespovratnih sredstava su domaćinstva i stambene zajednice na teritoriji opštine Majdanpek.

Domaćinstva i stambene zajednice koja ostvare pravo na sufinansiranje mogu nabaviti dobra ili usluge isključivo od privrednih subjekata izabranih putem javnog konkursa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Mali: U februaru rast BDP-a od 5,9%

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ekonomija Srbije "i dalje raste" i da je u februaru ostvaren rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 5,9%. Mali je za Prvu televiziju rekao da je takav rezultat "daleko iznad očekivanja". - Srbija nastavlja da raste dok je jedna Nemačka u recesiji a druge ekonomije mnogo sporije rastu. Potpuno kontrolišemo javni dug u odnosu na BDP i danas je na 48,5%. Trenutno imamo više od 400

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.