NavMenu

Spoj autentične vojvođanske arhitekture i savremenih rešenja - Centar Odžaka dobija novi izgled

Izvor: eKapija Sreda, 08.12.2010. 14:06
Komentari
Podeli

Želeći da Odžaci dobiju pešačku zonu i da staro gradsko jezgro očuva identitet uz primenu savremenih urbanističkih rešenja, ta bačka opština pripremila je Nacrt urbanističkog projekta uređenja centra Odžaka.

- Odžaci su staro mesto sa tipičnom vojvođanskom arhitekturom. Vremenom je nova izgradanja narušila autentičan izgled centra grada. Ovaj projekat predstavlja jasnu viziju kako bi centar grada trebalo da izgleda u budućnosti, a Nacrt urbanističkog projekta je skoro usvojen – rekao je za "eKapiju" Zoran Perak, direktor Direkcije za izgradnju Odžaci.

Glavne izmene u centru Odžaka biće zatvaranje za saobraćaj dela ulica knez Mihajlove i Jurija Gagarina. Taj prostor će biti pretvoren u pešačku zonu. Identitet starog gradskog jezgra biće zadržan popločavanjem i uređenjem zelenih površina. Kao estetsko osveženje projektom je predviđena izgradnja fontane, a planirano je i izmeštanje parkinga iz centra.

Nacrt urbanističkog projekta uređenja centra Odžaka je uradila Jasmina Gojić, a autorka je za rad nagrađena na ovogodišnjem Salonu urbanizma u Šapcu u kategoriji "Urbanistički projekti".

- Izradu glavnog projekta uređenja centra Odžaka planiramo za narednu godinu. Kako će projekat napredovati zavisi, pre svega, od finansija, a novac nam je prevashodno potreban za infrastrukturne objekte. Planirano je da se projekat finansira sredstvima dobijenim od viših nivoa vlasti uz učešće lokalne uprave. Ukupnu vrednost projekta još ne znamo jer zavisi od ponude projektanata i izvođača– rekao je Perak.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.