NavMenu

Ekološki saveti kako da se upustite u turističke avanture s kamperom

Izvor: Novosti Subota, 02.07.2022. 09:07
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / JillWellington)
Putovati u kamperu ili kombiju i biti ekološki odgovoran je moguće, a destinacija je ključni izbor. Odmor u kombiju nije izuzetak. Zaista, ovakav boravak nužno uključuje mnoga putovanja, čak je i osnovni princip. Nudi vam da vidite mnogo više nego kada putujete avionom. Takođe možete skoro svuda da stanete da prenoćite. Da biste putovali kamperskim automobilom, trebaće vam gorivo. I ova vozila su često ekonomičnija od tradicionalnih automobila.

Stoga je cilj da definišete svoj region ili željeni sektor za vaš boravak. Po mogućnosti ne preveliki u zavisnosti od broja dana provedenih na odmoru. Ovo će stoga biti prilika da se odabrano mesto otkrije dublje i da se upoznate sa sporim turizmom. Ako pravite manje putovanja, provodite više vremena uživajući u trenucima na licu mesta na destinaciji koju želite. I vaš novčanik će takođe biti zahvalan.


Izaberite svoje vozilo mudro

Nisu svi kamperi jednaki kada je u pitanju potrošnja goriva. Ako imate mogućnost, pozivamo vas da odaberete noviji model koji će trošiti manje energije. U istom duhu, što su veći, to više troše. Podstičemo vas da odaberete onaj koji savršeno odgovara broju ljudi koji će biti sa vama. Ako odlučite da povećate svoje vozilo, to će imati uticaja kada odete do pumpe.


Kontrolišite svoju potrošnju

Nema razloga da izgubite svoje dobre navike jer ste odlučili da putujete kamperom. Dakle, na isti način na koji pazite na svoju dnevnu potrošnju vode i grejanja, tako se ponašajte i u svom kameru. Pogotovo što vas neće snabdevati ni gradski gas ni tekuća voda. Vaše rezerve će stoga biti ograničene. Više vode znači više tuševa, više posuđa i više toaleta ako je vaš kombi opremljen. Konačno, ako putujete zimi i/ili po severnim regionima, grejanje će se pokazati kao vaš najbolji saveznik. Ne zaboravite da proverite svoje rezerve vode i gasa tokom raznih zaustavljanja.


Nastavite svoj put totalno ekološki

Putujte u opremljenom kombiju - komplet bez otpada: boca za vodu od nerđajućeg čelika, torbe umesto kesa, sudovi umesto plastike. Uostalom ako ste usvojoli ekološke navike kod kuće, onda ne morate da brinete o tome da ih nećete usvojiti i na putovanju. Uz malo organizacije lako je organizovati odmor bez otpada.

Za kombi vozila i kampere koji imaju kupatilo ili kuhinju sa umivaonikom, redovno praznite rezervoar. Dakle, pošto je brodovima zabranjeno da se divlje degaziraju na moru, moraćete da odete na odgovarajuća mesta da biste to uradili. Mnogi gradovi nude namenske prostore u svojoj opštini. Pronađite mesto koje vam je najbliže da izvršite pražnjenje.


Izbegavanje grupisanja

Usvajanje održivog turizma znači izlazak iz masovnog turizma. Svi imamo u glavi grupe penzionera na motoru uz more. Nažalost, ovo narušava pejzaž i sprečava sve da dođu tiho da šetaju ovim mestom. Upravo ovakva ponašanja navode neke opštine da izdaju restriktivne naloge.


Greške koje treba izbegavati kada putujete u kamperu

Uspeh vašeg odmora neće biti zasnovan samo na vašim ekološki odgovornim pristupima. Postoji i nekoliko stvari koje morate uzeti u obzir kada idete na ovakav odmor.

Nemojte nositi previše stvari - Prostor u kamperu je ograničen. Dakle, poneti celu svoju garderobu sa sobom znači rizikovati da nećete moći da koristite svoj krevet kada padne mrak, jer ćete sve nagomilati na njemu. Ova vrsta odmora je zaista savršeno vreme da se okušate u minimalističkom načinu života.

"Sve na svom mestu, i svako mesto ima svoju stvar" - Putovanje kamperom zahteva organizaciju! Zaista, kada pažljivo odaberete šta ćete poneti sa sobom, moraćete da organizujete svoje skladište. Zapamtite da ćete spavati, kuvati i živeti u istom prostoru.

Ne obraćati pažnju na propise - Ne postoji zakon koji vam zabranjuje da spavate u svom vozilu kada putujete u kamper kombiju. Ono što je ipak zabranjeno je divlje kampovanje. Dakle, ako odlučite da se zaustavite van obeleženih mesta, pozivamo vas da ne ostanete. Odnosno, izbegavajte vađenje tende, stolova i stolica. Ukratko, budite diskretni i sve će biti u redu.

Potcenjivanje bezbednosti - Vožnja kombijem je sinonim za slobodu. Međutim, ne treba zanemariti bezbednost. Dakle, ako odlučite da spavate van utabane staze, proverite da li je mesto bezbedno i ne zaboravite da zaključate vrata pre spavanja.

I iznad svega, budite strpljivi i realni! Nećete svake noći pronaći ludo noćno mesto koje će vas probuditi sa pogledom za koji možete umreti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.09.2023.  |  Agro

Ministarka: Odluka o zatvaranju Mitrosa nije konačna

Kompanija Mitros u Sremskoj Mitrovici prošle nedelje je radnike i javnost obavestila da će obustaviti proizvodnju. Odluka je doneta nakon detaljne analize, a tačan datum biće naknadno utvrđen, saopštava kompanija. U Sindikatu kažu da im je rečeno da će sva prava oko 500 zaposlenih biti ispoštovana. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković poručuje da odluka o zatvaranju nije konačna, prenosi Danas. Ministarka poljoprivrede

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.