NavMenu

Paraćin će dobiti sedam novih mostova - Potpisan ugovor za prva dva

Izvor: Novosti Sreda, 29.06.2022. 12:31
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/TinnitusDoll)
U Paraćinu je u prostorijama Regionalnog inovacionog startap centra (RISC) predsednik te opštine Vladimir Milićević potpisao ugovor sa firmom Putevi Užice za izgradnju dva drumska mosta na Crnici.

U pitanju su prva dva mosta od ukupno sedam – tri drumska i četiri pešačka, čiju izgradnju, umesto starih, finansira Vlada Švajcarske u okviru međudržavnog ugovora sa Srbijom, čime će biti kompletiran sistem odbrane od poplava u Paraćinu.

- Izgradnjom svih sedam mostova odbrana Paraćina od poplava biće kompletirana, a za građane Paraćina najveći značaj ima sigurnost da nikada neće više biti poplavljeni. To je ogromni projekat čiji je veliki deo završen, ali ostali su mostovi koji će biti podignuti metar u vis. Ja sam veoma zahvalan Vladi Švajcarske što su se stvarno potrudili da nam izađu u susret i da 3,2 mil EUR, opredeljenih za mostove na početku, povećaju na preko 6 mil EUR. Prvobitna sredstva bila su zaista nedovoljna zbog rasta cena građevinskog materijala - rekao je čelnik opštine Paraćin Vladimir Milićević po potpisivanju ugovora sa generalnom direktorom ad Putevi Užic Vladanom Stamenićem.

Vrednost tog ugovora za dva mosta je 2.750.000 EUR. Najpre će se srušiti stari i graditi novi most u Ulici Bore Petrovića kod srednjih škola, a po njegovom završetku izvođač prelazi na lokaciju u glavnoj ulici, gde se nalazi najvažniji most u Paraćinu.

- Otprilike u isto vreme trebalo bi da krene gradnja i pešačkih mostova, tako da očekujem da se za oko dve godine završi ceo projekat. Izgradnja pešačkih mostova koštaće oko 1,8 mil EUR, dok će investicija u treći drumski most, kod Čokolenda, biti oko 1,5 mil EUR. Sa prethodnim radovima na regulaciji reke koji su donacija Vlade Austrije, sve ukupno će u taj veliki projekat biti uloženo više od 10 mil EUR - navodi Milićević.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid, uz uverenje da će mostovi biti sagrađeni u roku, naveo je da je to prvi projekat koji je preuzeo kad je postao ambasador u Srbiji.

- Program saradnje između Švajcarske i Srbije traje već više od 30 godina i to je sjajan primer saradnje dve države. Mnogo vaših ljudi i živi u Švajcarskoj, ta dijaspora je takođe razlog zašto mi učestvujemo u reformama i naporima srpske Vlade da se Srbija približi EU. Švajcarska je jako bitan investitor u Srbiji, mnoge naše kompanije tu rade i zapošljavaju oko 12.000 ljudi, a direktne investicije do danas iznose 2 mlrd EUR - kazao je, između ostalog, Šmid.

Radovi na prvom mostu kod srednjih škola, kako je najavljeno, počeće početkom avgusta. Očekuje se da taj most bude završen za oko šest meseci, a biće pušten u rad pre nego što krene rušenje i izgradnja sledećeg.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.