Izvor: eKapija | Nedelja, 26.06.2022.| 12:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Objavljen novi međunarodni urbanistički konkurs za rekonstrukciju Vojno tehničkog zavoda u Kragujevcu

(Foto: Grad Kragujevac/konkursna dokumentacija)
Grad Kragujevac je objavio novi međunarodni konkurs za urbanu obnovu i rehabilitaciju prostorne kulturno – istorijske celine Vojno tehničkog zavoda u Kragujevcu.

- Osnovni cilj konkursa je da se, u skladu sa konkursnim zadatkom, značajem i potencijalima lokacije, izabere najkvalitetnije urbanističko -arhitektonsko rešenje, koje korespondira sa okruženjem i prilagođeno je vrednostima ambijenta zaštićene prostorno kulturno – istorijske celine. Težnja je da se kroz konkursne aktivnosti sagledaju aktuelni potencijali prostora, u skladu sa kulturno – istorijskim kontekstom, značajem prostora, uz anticipaciju njegovog budućeg razvoja - navedeno je u konkursnoj dokumentaciji.

Predviđene su novčane nagrade i to za prvo mesto 4.000.000 dinara, za drugo 2.000.000 dinara i za treće 1.000.000 dinara, što je jednak iznos fondu za otkupe.

Žiri će vrednovati konkursne radove na osnovu sledećih opštih kriterijuma:

  • Karakter i kvalitet unapređenja urbanog identiteta područja u kontekstu neposrednog i šireg okruženja.
  • Funkcionalna zaokruženost i integrisanost predmetnog prostora u gradsku matricu.
  • Jasan i sveobuhvatan prostorni koncept urbane obnove, prepoznatljiv u osnovnoj ideji.
  • Distribucija namena i sadržaja u prostoru, kvalitet i raznovrsnost ponuđenih sadržaja, funkcionalnost predloženog rešenja.
  • Obim i struktura predloženih sadržaja, sveobuhvatnost prostorno – programskog rešenja i višeslojnost ponuđenih predloga;
  • Skladnost urbanog konteksta u celini i ostvarene vrednosti identiteta svake ambijentalne (pod)celine; Slikovitost, likovnost i višeslojna perceptivnost predmetnog prostora.
  • Kvalitet predloženog načina prilagođavanja objekata industrijskog nasleđa potrebama grada i regiona, uz poštovanje principa očuvanja autentičnosti i integriteta građevina i prostora – primenom savremenih modela zaštite i revitalizacije industrijskog nasleđa.
- Urbana obnova i regeneracija ove prostorno kulturno-istorijske celine od izuzetnog značajapodrazumeva očuvanje, revitalizaciju, unapređenje, adekvatno korišdenje i prezentaciju objekataindustrijskog nasleđa i prostora u njihovom okruženju, a u cilju oživljavanja kompleksa, poboljšanjaurbanističko-arhitektonskih, ekonomskih, ekoloških i socijalnih aspekata regenerisanog prostora, čimebi se ujedno poboljšala slika gradskog kulturnog predela i njegova prepoznatljivost na širemregionalnom, pa i međunarodnom nivou - dodaje se u konkursnom programu.

Rok za podnošenje planova, projekata, dizajna ili prijave je 4. jul tekuće godine do 13 sati. Detalji konkursa se nalaze OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE