NavMenu

Blago Srbije na Uneskovoj listi: Izložba Etnografskog muzeja o nematerijalnom kulturnom nasleđu u Paraćinu

Izvor: Novosti Sreda, 22.06.2022. 14:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eKapija)Ilustracija
Posle Tršića i Zaječara, Paraćin je treći grad u Srbiji u kome je postavljena izložba "Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije" Etnografskog muzeja u Beogradu.

Predstavljeni su elementi tog nasleđa upisani u Nacionalni registar i na Uneskovu reprezentativnu listu kulturnog nasleđa čovečanstva, a izuzetna postavka se do 19. jula može pogledati u Zavičajnom muzeju.

- Nacionalni registar uspostavljen je 2012. godine i njegovo vođenje jedan je od najvažnijih zadataka Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije koji je otvoren pri Etnografskom muzeju u Beogradu. U taj registar se upisuju običaji, zanati, tradicionalne veštine, znanja i verovanja koja su prenošena sa generacije na generaciju i tako su sačuvana do danas. To su sve elementi koje su njihove lokalne zajednice prepoznale kao obeležje svog identiteta, a četiri od tih 55 elemenata iz Nacionalnog registra upisana su na Uneskovu reprezentativnu listu. Prva je upisana porodična slava 2014. godine, zatim tradicionalna narodna igra kolo 2017, pevanje uz gusle 2018. godine i, kao poslednje, zlakusko lončarstvo upisano je pre dve godine - objašnjava autorka izložbe, viši kustos Etnografskog muzeja, Danijela Filipović.

Prema njenim rečima, cilj je da se predstavi javnosti sve što se do sada nalazi u Registru kako bi posetioci to prepoznali kao deo sopstvenog nasleđa i uložili dodatni napor da se ono sačuva za naredne generacije, izveštava portal Novosti.

Ova izložba prvo je bila postavljena u slovenačkom Etnografskom muzeju u Ljubljani, a potom u Etnografskom muzeju u Beogradu. Pre tri godine gostovala je u Kulturnom centru Srbije u Parizu, a od prošle godine počela su gostovanja po Srbiji. U okviru "Vukovog sabora" predstavljena je najpre u Muzeju jezika i pisma u Tršiću, a u februaru ove godine u Narodnom muzeju u Zaječaru.


Istraživanja staklarskog zanata

Paraćinski Zavičajni muzej takođe želi da promoviše svoje nematerijalno kulturno nasleđe, pa Tijana Pešić, kustos-etnolog ove ustanove, podseća da su na konkursu Ministarstva kulture i informisanja nedavno dobili sredstva za istraživanje staklarske tradicije u Paraćinu. Po njenim rečima, to će biti šansa da Zavičajni muzej pokuša da upiše staklarski zanat u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.