NavMenu

MBOX Terminal u Nišu prihvatio svoj prvi voz!

Izvor: Promo Ponedeljak, 20.06.2022. 14:50
Komentari
Podeli
(Foto: Guillaume Bolduc/unsplash)
Novotvoreni železnički kontejnerski terminal, MBOX jedini je terminal ove vrste u južnom delu Srbije.

Nakon nekoliko meseci priprema železničke infrastrukture u ranžirnoj stanici Niš, kao i dobijanja statusa carinskog terminala, 19. maja 2022. u svoje krajnje odredište – Niš, prispeo je prvi kontejnerski blok voz.  

Ovim potezom otvorena su vrata novom intermodalnom i ekološki prihvatljivijem načinu transporta robe za centralnu i južnu Srbiju. Do sada su roba, sirovine i poluproizvodi u ovaj deo Srbije transportovani samo kamionima, zbog čega su troškovi transporta bili veliki.

Osim toga, posledice isključivo kamionskog transporta su gužve na putevima, ali i veće zagađenje životne sredine.

Jedan blok voz prima više od četrdeset kontejnera što znači da, sada, robu za čiji transport bi inače bilo potrebno četrdeset kamiona, može da primi jedan voz na elektro pogon.

Dakle, uz ovakav vid transporta, izbegava se kreiranje gužvi na putevima Srbije, a zagađenje životne sredine je znatno manje. Takođe, postojanje železničkog kontejnerskog terminala na ovim prostorima privlači strane investiture, koji kada biraju lokacije za svoje fabrike u regionu, traže razvijenu saobraćajnu infrastrukturu. 

U saradnji sa Železnicama Srbije, Ranžirnom stanicom Niš i carinskom ispostavom Železnička stanica Niš, projekat prvog kontejnerskog blok voza realizovan je bez ikakvih problema. Mbox je opremljen sa dva mobilna krana za manipulaciju kontejnera – pa je celokupan voz sa oko četrdesetak kontejnera u uvozu i isto toliko kontejnera u izvozu - realizovan za svega nekoliko sati!


Planirano je da se železnički servis koji spaja Niš sa lukom Rijeka obavlja jednom nedeljno sa tendencijom da se to poveća na dva voza nedeljno. Kako je prethodno najavljeno, MBOX terminal očekuje početak servisa i iz drugih luka - pre svega iz Soluna, koji bi mogao da startuje u toku jula meseca ove godine. U planu je i povezivanje sa drugim terminalima u Evropi, kako bi se obezbedio redovan intermodalni servis sa terminalima u centralnoj Evropi na zapadu i u Turskoj na istoku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.