NavMenu

Nova pruga od Beograda do Velike Plane za brzine do 200 km/h - Dva koloseka preko Mladenovca

Izvor: eKapija Ponedeljak, 20.06.2022. 09:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: VladimirE/shuttersdtock.com)Ilustracija
Oglašen je rani javni uvid povodom izrade Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora železničke pruge Beograd centar - Resnik - Mladenovac - Velika Plana.

Osnovna koncepcija je da se na celoj dužini formira savremena dvokolosečna pruga za putnički i teretni saobraćaj i brzinu do 200 km/h. Modernizovana pruga trebalo bi da omogući komercijalnu brzinu od 130 km/h najbržih putničkih vozova.

Od Resnika do Velike Plane, da bi se omogućile brzine od 200 km/h i 160 km/h za putničke vozove, kao i 120 km/h za teretne vozove, nova pruga će na najvećem delu odstupati od postojeće. U Mladenovcu, Smederevskoj palanci i Velikoj Plani će se rekonstruisati i modernizovati stanice. U stanicama i stajalištima predviđena je izgradnja pešačkih pothodnika i nadstrešnica na peronima.

Svi objekti u trupu pruge (mostovi, propusti) biće novi, projektovani za dvokolosečnu prugu. Tuneli će se projektovati kao dve jednokolosečne cevi.

Kako je navedeno, osnovni razlog je "stvaranje uslova za realizaciju nacionalnih interesa u oblasti saobraćajne infrastrukture na principima održivog razvoja".

Dužina postojeće pruge iznos 86,17 km. Izgrađena je kao jednokolosečna i puštena u rad 1884. godine. Sastavni je deo mreže Koridor 10, koji povezuje zapadnu i centralnu Evropu sa Grčkom, Turskom i Bliskim istokom. Elektrificirana je.

Ističe se da će se izgradnjom nove železničke infrastrukture "direktno doprineti kvalitetu pristupačnosti, nivou konkurentnosti i dinamičnijem razvoju Srbije i njenih regiona.

Obrađivači plana su Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije i JUGINUS AD.

A. K.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.