NavMenu

Festival vina Interfest u Novom Sadu do 18. juna

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 16.06.2022. 12:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Wokandapix)Ilustracija
Najveći vinski događaj u regionu i jedna od najvažnijih manifestacija u Novom Sadu - Međunarodni festival vina Interfest biće održan, od danas do 18. juna na Trgu slobode.

Po rečima jedne od organizatora Interfesta Jadranke Beljan Balaban, pred publiku će izaći više od 90 učesnika, među kojima i najuspešniji srpski vinari čija su vina osvojila odlične ocene na nedavnim relevantnim evropskim takmičenjima.

- Pre svega nam je čast da se pojavi veliki broj malih vinarija. Od samog početka kada je osnovano Udruženje i Festival ideja je da podstičemo vinsku kulturu i male vinarije. Mnoge od njih su postale velike, pa i nagrađivane kako na evropskim tako i na svetskim takmičenjima. Sada već imamo ozibljnu vinsku priču, kako u Vojvodini tako i u Srbiji. Od naših vinarija uvek prednjače vinarije sa Fruške gore, vinarije iz Vojvodine. Svoja vina predstaviće i vinarije iz: Mađarske, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, a ove godine prvi put će publika moći da proba i vina iz Slovačke. Osim vinske ponude, posetioci će biti u prilici da probaju i kvalitetne rakije, domaći viski i razne likere – pojasnila je Beljan Balaban na jučerašnjoj konferenciji za novinare u TONS-u.

Кao i svake godine, na ovom Festivalu je i gastronomska ponuda, poput kulena i sireva, a pored toga, biće moguće probati najlepše vojvođanske kolače, med i peciva.

Brojne turističke organizacije i udruženja, kako je Beljan Balaban pojasnila, podržavaju svoje vinare i ubrajaju vinski turizam sve više u svoju ponudu, kombinujući druge proizvode sa vinskim putevima, pogotovo u Vojvodini. Tako će ove godine objedinjena biti ponuda Sremskih Karlovaca, Sombora, Vršca, Inđije, Žablja i Bačke Palanke. Zvuci dobre muzike i ove godine upotpuniće letnji ambijent Trga slobode, zasviraće tambure, gitare i saksofon.

Neposredno pred početak festivala, kako je Beljan Balaban kazala, biće organizovana tematska predavanja u Turističkoj organizaciji Novog Sada u petak. Prvo predavanje je na temu proizvodnje vina, a drugo o slovačkim vinima.

Radno vreme Festivala je od 19 do 24 sata. Ulaz je besplatan, a čaše i vaučere za degustaciju moguće je kupiti na festivalskom ulazu.


Novi konkurs za novosadske vinarije

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević je na konferenciji za novinare rekao da će početkom septembra biti raspisan konkurs za vinarije sa teritorije Novog Sada. Grad je, kako je rekao Radojević, za tu namenu izvojio deset miliona dinara. Na konkursu će moći da učestvuju vinari iz Novog Sada, a novac je namenjen za nabavku opreme i opremenja degustacionih sala.


Promocija vinskog puta

Novi Sad će na ovogodišnem Festivalu predstaviti svoje vinare i publikaciju, kao i izložbu posvećenu novosadskom putu vina.

- Zaposleni TONS-a su iskoristili period korone kada su posetili vinarije. Tada su obišli 60 vinarija, što je šest vinskih puteva. Publikacija obuhvata osam vinarija sa teritorije Novog Sada – kazao je direktor TONS-a Branislav Кnežević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.