NavMenu

REBEC 2022: Vizija i koncept utiču na uspešnost hotela - "Leisure" destinacije pogodne za investicije

Izvor: eKapija Sreda, 15.06.2022. 09:47
Komentari
Podeli
Renata Pindžo, Veljko Antonić, Uroš Vukomanović, Jovan Mladenović i Goran Petković (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Renata Pindžo, Veljko Antonić, Uroš Vukomanović, Jovan Mladenović i Goran Petković
Hotel može da bude uspešan samo ako se ima vizija i pronađe pravi koncept, rekao je na panelu "Belgrade and Serbia Hospitality potential" u okviru konferencije REBEK 2022, Veljko Antonić, generalni direktor hotela Indigo.

- Potrebno je ustanoviti šta je to što nedostaje tržištu i imati fleksibilan brend. Mnogim hotelima danas nedostaje koncept - dodao je.

Skrenuo je pažnju i na važnost potrebe da se prati razvoj tehnologije, što, kako je rekao, nije lako za investitore.

Uroš Vukomanović, generalni direktor Soravia Real Estate Development, rekao je da je 2021. godina bila rekordna, te da su hoteli imali najbolje performanse, ali da je u tekućoj godini jedan od problema hotelske industrije nedostatak osoblja.

Destinacije namenjene razonodi (leisure) bolje "preživljavaju" krize, rekao je Jovan Mladenović COO Alpha Hospitality Management i naveo da je u njih potrebno ulagati.

Govorio je o velikom projektu u Vranjskoj banji, osvrnuvši se na rast banjskog turizma u proteklih 10 godina.

- Vranjska banja je veoma jedinstvena, okružena prelepom prirodom, a lako je dostupna i sa autoputa i sa aerodroma u Nišu. Odlikuje je i istorijsko nasleđe, kao i geotermalne vode. Ovde je u planu rizort i spa centar – naveo je.

Goran Petković sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu smatra da veća kvadratura kapaciteta nudi i veću atrakciju i privlači vise posetilaca. Ipak, smatra da je važno i okruženje.

- Primer su Kopaonik i Zlatibor. Razvoj skijaške insfrastrukture uslovio je povećanje broja hotela i privatnog smeštaja, a ratse i sama atraktivnost lokacije. Kada u Beogradu bude renoviran Sava centar, on će takođe privući više posetilaca. Pomenuta Vranjska banja u blizini je Besne kobile za koju postoje planovi razvoja, a zajedno će u budućnosti doprineti većem broju posetilaca – rekao je.

Petković smatra i da se novac ne ulaže u nekretninu, nego u iskustvo koje se prodaje i koje će korisnici poneti sa sobom.

(Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)

Na panelu "Trends & Brands - The newest developments in hotel business incl. Mixed use, hybrids, hostels, glamping" generalni direktor hotela Mama Shelter Dejan Majić istakao je da je veoma bitan lični momenat, obezbediti "skrovište" za posetioce i poslati im poruku – "dobro došli kući".

Andreja Marolt iz Kristina Zanic Consultants složila se sa ovim i navela da su detalji ti koji mogu da stvore osećaj kao da ste kod kuće i da pruže personalizovano iskustvo.

Isto mišljenje deli i izvršni director Alpha Hospitality Management, Nikola Avram, koji navodi da se usluga menja i prilagođava gostima, kako bi se ostvario lični odnos.

- Sve je veća konekcija između biznisa i zadovoljstva i to će nastaviti da bude trend još bar 10 godina. Sve više se traže spa, bazen, velnes, saune, teretane, masaže, a hoteli koji ih nemaju su u problemu - naveo je.

Dilek Sezer direktor razvoja za jugoistočnu Evropu u Accor-u smatra da je za uspeh hotela važno da privuče i lokalce, a ne samo goste koji dolaze.

- Takođe, potrebno je obratiti pažnju i na putnike koji putuju sami i pružiti im sav luksuz u manjem prostoru - rekla je.

Život je brži od nas, očekivanja su veća i potrebno je uhvatiti korak, smatra Murat Ozel, direktor razvoja Wyndham Hotels & Resorts za Tursku i Balkan.

- Povećani su zahtevi za "leisure" destinacijama. Mi se trudimo da se fokusiramo na lokalne vrednosti i da uspostavimo odnos sa lokalnim brendovima – rekao je.


Održivost - popularna reč koja traži velike investicije

Posebna pažnja na panelima posvećena je pitanju održivosti i zaštite životne sredine, za koje je Goran Petković rekao da su postale važne u poslednje dve, tri godine.

- Generacija Z je posebno svesna problema, spremna je da postavlja pitanja i da zahteva da se ispoštuju određeni standardi kada. Investitori sada moraju mnogo više da razmišljaju o grejanju, klimatizaciji, ostacima hrane - naveo je.

(Foto: Print screen / Whova)
(Andreja Marolt, Nikola Avram, Dilek Sezer, Murat Ozel i Dejan Majić)

Antonić je naveo da klijenti od hotela očekuju da brinu o životnoj sredini, ali i da je to ponekad teško za investitore, jer zahteva mnogo novca, ali i poštovanje različitih regulativa.

- Teško je postići održivost u već postojećim hotelima - smatra Nikola Avram.

Jovan Mladenović smatra da je održivost popularna, da je postala mantra. Dodao je da je svakako važna, ali da je neophodna podrška institucija, odnosno da je svi segmenti prate.

Uroš Vukomanović smatra da bi održivost trebalo da donese i ekonomske benefite investitorima.

Mama Shelter planira da do kraja godine potpuno izbaci plastiku iz upotrebe, a Dejan Majić smatra da su eko hoteli budućnost u narednim godinama.

Andreja Marolt je istakla i da se u projektovanju enterijera vidi velika promena kada je reč o održivosti i razvijanju održivih proizvoda.

Dilek Sezer navela je da održivost nije novina:

- To nam je u DNK i imamo odgovornost od gradnje do odabira nameštaja, kupovine energije.


Aleksandra Kekić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljena gradnja važnih saobraćajnica na Novom Beogradu - T6 više neće biti slepa ulica?

Bilbordi koji su svojevrsna prethodnica predstojećih gradskih projekata ne prestaju da niču iz dana u dan na više lokacija u prestonici. Ni spisak ulica koje će da se proširuju ili produžavaju još, po svemu sudeći, nije kompletiran, pogotovu kada je reč o Novom Beogradu. Posle više novobeogradskih bulevara i pojedinih ulica u starom delu grada, predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić, sada najavljuje slične planove i za

eKapija+

Vidi sve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.