NavMenu

BIG Energetika

Izvor: Promo Ponedeljak, 13.06.2022. 10:43
Komentari
Podeli
Kompanija BIG Shopping Centers unapređuje svoju strategiju razvoja energetskog sektora i pokreće još jedan projekat vetroturbina u Rumuniji, uz investiciju od oko 135 miliona evra.

Hay Galis, generalni direktor kompanije BIG Shopping Centers: Ovo je još jedan strateški korak u sprovođenju globalne razvojne politike našeg ogranka za energetiku

BIG Shopping Centers ovoga jutra izveštava o još jednom značajnom poslovnom poduhvatu ogranka grupe zaduženog za energetiku. Podružnica BIG Energia Holdings Kft, u kojoj kompanija poseduje udeo od 50% (do okončanja procesa spajanja sa Mega Or Holdings, posle čega će kompanija imati udeo od 100%), sklopila je ugovor o kupovini 100% udela rumunske kompanije koja poseduje prava na projekat energije vetra u naprednoj fazi, za uspostavljanje vetroturbine na zemljištu u rumunskoj provinciji Tulča. Planirano je da projekat obuhvati 20 turbina sa pojedinačnim kapacitetom od 6 megavata, a očekuje se da će proizvoditi oko 384 gigavat sati godišnje. Ova transakcija će se postepeno odvijati, u zavisnosti od glavnih ostvarenih rezultata i važećih uslova.

U prvoj fazi, podružnica će platiti 9 mil EUR za kupovinu akcija i razvoj projekta sve do dobijanja građevinskih dozvola, što će biti plaćeno u skladu sa dinamikom razvoja projekta pre dobijanja građevinskih dozvola. Očekuje se da će razvoj projekta koštati približno 135 miliona evra.

Prema procenama kompanije, očekivani bruto prihod od prodaje električne energije biće oko 21 mil EUR godišnje, nakon bilansnih plaćanja električnoj mreži (po prodajnoj ceni od 55 evra po megavat satu neto), tokom čitavog projektnog perioda koji će trajati minimum 25 godina. Očekuje se da će ukupni EBITDA od projekta iznositi oko 16 mil EUR godišnje. Projekat je u naprednim fazama razvoja i dobio je odobrenje od rumunske Agencije za zaštitu životne sredine, kao i odobrenje za povezivanje na električnu mrežu za 92 MW. Očekuje se da će konačno odobrenje, koje će obuhvatiti 120 MW, biti dobijeno u predstojećim mesecima.

Hay Galis, generalni direktor BIG Shopping Centers, napominje da je ovaj posao u skladu sa strategijom kompanije, koja je energetski sektor definisala kao pokretač rasta i podsticaj za diverzifikaciju investicionih kanala, shodno vrednostima održivosti koje promoviše kompanija. Galis takođe kaže da se ovaj projekat pridružuje projektu u vezi sa vetrom i 102 MW, poznatom kao URLEASCA, koji je kompanija kupila krajem prošle godine. Za ovaj projekat je nedavno dobijeno odobrenje za povezivanje na nacionalnu električnu mrežu, dok se građevinska dozvola očekuje u prvom kvartalu 2023. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.