Izvor: eKapija | Subota, 02.07.2022.| 09:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako prava tehnologija uređaja za razmenu toplote može da poveća vašu energetsku efikasnost i smanji emisiju CO2?

(Foto: Alfa Laval)
Održiviji svet, u kome efikasno ispunjavamo sve veće energetske zahteve, a pritom smanjujemo emisiju CO2, zahteva optimizaciju potrošnje energije na svetskom nivou i veću proizvodnju sa manje sredstava.

Na temeljima izgrađenim tokom decenija iskustva, Alfa Laval razvija inovativne tehnologije pločastih uređaja za razmenu toplote koje pomažu kompanijama širom sveta da optimizuju upotrebu energije u svom poslovanju.

Zahvaljujući ovim tehnologijama, koje nalaze brojne primene, npr. u industrijskom hlađenju, rashladnim sistemima u data centrima, stambenom grejanju i na mnogim drugim poljima, ogromne uštede u smislu količine energije mogu da se ostvare na godišnjem nivou, a posledično – emisije ugljenika mogu značajno da se smanje.

Da bi postigao još veći efekat, Alfa Laval podržava jedan od glavnih stubova održivosti – cirkularnu ekonomiju, time što sarađuje sa partnerima i klijentima na tome da se osigura najefikasnije moguće korišćenje i ponovna upotreba svakog prirodnog resursa.


Čista energija

Smanjenje emisije ugljenika zahtevaće potpunu transformaciju globalnih energetskih sistema. Ulaganja u energetsku efikasnost, obnovljivu energiju i tehnologije zadržavanja i skladištenja ugljenika (CCU/S) potrebna su da bi se preokrenulo trenutno stanje.

S obzirom na ograničene mogućnosti za dekarbonizaciju u sektorima kao što su nafta i gas, struja, rafinacija, petrohemija i cement, CCU/S tehnologije će biti ključne za budućnost tržišta energije.

Alfa Laval je integralni partner u razvoju mnogih primera dostupne CCU/S tehnologije. Sa širokim portfoliom uređaja za razmenu toplote, svojim klijentima pomažemo da ispune zahteve ovog procesa koji zahteva mnogo energije, pri čemu se zadržavanje CO2 dovodi do maksimuma, a potrošnja pare i zahtevi u smislu medijuma se dovode do minimuma.

Industrija hlađenja kompresora i toplotnih pumpi sve se više udaljava od korišćenja tradicionalnih rashladnih sredstava i ide ka korišćenju prirodnih rashladnih sredstava sa nultom emisijom. Alfa Laval je razvio širok spektar uređaja za razmenu toplote koji su posebno projektovani da se nose sa zahtevnim radom sa ovakvim sredstvima za hlađenje, kao što su ugljen-dioksid, amonijak i propan.

Rešenja kompanije Alfa Laval mogu da dovedu do godišnje uštede od 50 GW na globalnom nivou, pri čemu doprinose smanjenju emisije CO2 do 25 miliona tona i pomažu da se energetska efikasnost dovede do maksimuma. Uz to, ova kompanija nudi trajna rešenja za čistu proizvodnju vodonika, gorivne ćelije, zadržavanje ugljenika i skladištenje energije, time ubrzavajući tranziciju ka čistoj energiji.


Povraćaj otpadne toplote

Dobro projektovana tehnologija uređaja za razmenu toplotne energije kompanije Alfa Laval omogućava zadržavanje i ponovno korišćenje viška toplote iz postojećih procesa za druge svrhe, kao što je grejanje ili proizvodnja struje.

Uz to, ova tehnologija takođe može da zadrži i ponovo iskoristi toplotu sa nižim potencijalom. To je slučaj sa, na primer, povraćajem toplote iz data centara ili iz otpadnih i geotermalnih voda, gde suvišna toplota može da se iskoristi, putem toplotnih pumpi, u npr. sistemima centralnog grejanja.


Veće uštede energije uz pravu tehnologiju uređaja za razmenu toplote

Rok u kom se isplati investicija u povraćaj otpadne toplote zavisi najviše od efikasnosti uređaja za razmenu toplote i propratnih troškova tokom njihovog radnog veka. Stoga izbor uređaja za razmenu toplote igra veliku ulogu u izračunavanju potencijalnih ušteda. Dakle, koje opcije vam se nude?

Jedna opcija, koja ima široku primenu u fluidima za grejanje i hlađenje u industriji i za ličnu upotrebu, jeste uređaj za razmenu toplote koji se sastoji od ljuske i snopa cevi unutar nje (shell-and-tube). Ovakav uređaj projektuje se i pravi za najteže zadatke u industrijama hemijske obrade, proizvodnje nafte i gasa i u električnim centralama. On ima svoje prednosti, ali da li je ovo najbolja opcija za vas ili postoji nešto drugo, što bi vam pomoglo da bolje iskoristite energiju?

Ako mislite da mora da postoji i bolja opcija, u pravu ste. Zaista postoji jedna tehnologija pomoću koje možete da ostvarite do 20% efikasniji povraćaj toplote po ceni sličnoj onoj za cevasti uređaj, a govorimo o pločastom uređaju za razmenu toplote kompanije Alfa Laval.

(Foto: Alfa Laval)

Odabirom daleko efikasnijeg pločastog umesto cevastog uređaja ostvarujete nekoliko prednosti:

1. Petostruko efikasniji transfer toplote

Pločasti uređaji mogu da budu petostruko efikasniji od cevastih, sa pristupom bliske temperature (approach temperature) od 1°F. Povraćaj toplote može znatno da se poveća jednostavnom zamenom postojećih cevastih izmenjivača kompaktnim uređajima. Ovo rezultira time da se više energije ponovo iskoristi – energije koja bi inače otišla u nepovrat.

2. Manji kapitalni troškovi

Težina pločastog izmenjivača toplote iznosi manje od jedne šesnaestine ukupne težine cevastog uređaja, a pritom zauzima jednu desetinu površine. To znači direktne uštede na troškovima dostave, prihvata i instalacije. Takođe, pločasti izmenjivači toplote mogu da se sastave i rastave na mestu.

3. Niži troškovi održavanja

Visokokvalitetni pločasti uređaji mogu da rade efikasno preko deset godina bez održavanja. Površine preko kojih se razmenjuje toplota lako su dostupne za pregled ili mehaničko čišćenje, tako što se jednostavno uklone šrafovi i skloni pritisna ploča. Posebna nabrana tekstura ploče osigurava visok stepen turbulencije preko cele ploče, što ne samo da smanjuje prljanje, već i čini čišćenje veoma efikasnim.

Ramovi takođe mogu da se otvore korišćenjem standardnih alata, a nema snopova cevi koje treba izvući.

4. Manje zauzeće površine

Težina pločastog izmenjivača toplote iznosi manje od jedne šesnaestine ukupne težine cevastog uređaja, a pritom zauzima jednu desetinu površine. To znači direktne uštede na troškovima dostave, prihvata i instalacije. Takođe, pločasti izmenjivači toplote mogu da se sastave i rastave na mestu.

5. Lakše podešavanje kapaciteta

Pločasti izmenjivači čine podešavanje kapaciteta u skladu sa menjanjem potreba lakšim, jednostavnim dodavanjem ili uklanjanjem ploča, uz zadržavanje postojećeg rama. Ovo predstavlja veliku prednost u odnosu na cevaste uređaje, kod kojih je kapacitet podešen na nivo odabran pri instalaciji.

Ako želite da saznate više o tome kako možemo da vam pomognemo da unapredite svoje poslovanje i ostvarite potencijal za održivost, posetite link: Ubrzavanje održivih rešenja | Alfa Laval

Celokupan sadržaj tematskog biltena pogledajte OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE